Wolf

Doortocht naar Nederland wordt veel Belgische wolven fataal

BIJ12
28-JUN-2023 - Van een wolvenroedel uit het Vlaamse Hechtel-Eksel zijn de afgelopen maanden drie nakomelingen omgekomen in het Nederlandse verkeer. Eerder overleefden drie andere wolven uit deze roedel hun doortocht in ons land niet. In totaal werd de helft van de twaalf tot nu toe (op individu) vastgestelde nakomelingen van de Hechtel-Eksel-roedel in ons land doodgereden. Dat meldt BIJ12 vandaag.

De wolf is vaak slachtoffer van het verkeer. In de voortgangsrapportage over de activiteit van de wolf in Nederland over 9 februari tot en met 30 april 2023 meldt BIJ12 dat drie Vlaamse wolven werden aangereden: op de A2 nabij Grathem, de A2 bij Vught en de A12 bij Zevenaar/Duiven. Deze laatste wolf overleed niet ter plekke. Hij wist nog zo’n 3 kilometer door te lopen. Uiteindelijk is de wolf, mede gezien de ernst van de verwondingen, uit zijn lijden verlost middels afschot.

Onderzoek

Elke dood gevonden wolf wordt veiliggesteld en naar het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) in Utrecht vervoerd. Daar wordt gezamenlijk met Wageningen Environmental Research (WENR), sectie op het kadaver uitgevoerd. Bij de sectie verricht WENR dierecologisch onderzoek en richt zich hierbij op aspecten als leeftijd, geslacht, voortplantingsstatus, voedselkeuzen en identiteit. DWHC kijkt naar veterinaire zaken als ziekten en afwijkingen.

Dertig verschillende wolven

Uit de voortgangsrapportage blijkt verder dat aan de hand van DNA de aanwezigheid van dertig verschillende wolven is vastgesteld. Hiervan waren dertien voor het eerst aangetroffen in Nederland. Er zijn in deze periode 1.739 meldingen binnengekomen van (vermoedelijke) sporen van wolven. Hier zaten nog geen waarnemingen van nieuwe welpen bij.

Schademeldingen bij BIJ12

In de afgelopen periode zijn 84 meldingen van vermoedelijke wolvenschade aan landbouwhuisdieren binnengekomen bij BIJ12. In totaal ging het bij 55 meldingen om wolvenschade. De overige meldingen gaven een andere uitslag of moeten nog worden onderzocht.

Samenwerking

BIJ12 is de organisatie die namens provincies de beleidsuitvoering van het dossier van de wolf verzorgt. Dit heeft onder andere betrekking op monitoring en afhandeling van tegemoetkoming in schade. Dit bericht is tot stand gekomen met medewerking van Zoogdiervereniging (monitoring Wolvenmeldpunt), Wageningen University & Research (WENR) (DNA-analyses) en het CEwolf consortium (Centraal Europese wolvenpopulatie, internationale uitwisseling genetische data).

Meer informatie

Tekst: BIJ12
Foto: Cees van Kempen, Ispida Wildlife Productions