Atalanta Saxifraga

Natuurjournaal 7 juli 2023

Nature Today
7-JUL-2023 - Atalanta vliegt naar ons toe en koninklijke toortsen.

Vandaag begint de Tuinvlindertelling. Tel je ook een kwartiertje mee in je tuin? Met deze herkenningskaart wordt het herkennen van vlinders heel makkelijk. Als je veel vlinders wil zien, hoef je niet vroeg op te staan. Vlinders houden van uitslapen tot een uur of negen of tien, en vliegen vooral als de zon schijnt. Bij regen houden ze zich schuil; bij hitte houden ze een siësta en vliegen tot later op de middag. Echte mooi-weer-dieren zijn het eigenlijk. Nu, begin juli, barst het seizoen van de zomervlinders echt los. Er komen bijvoorbeeld steeds meer atalanta’s uit Frankrijk naar Nederland vliegen, dit weekend hebben ze de wind in de rug. De rest van de zomer zie je ze op distels, koninginnenkruid en in de tuin op de vlinderstruik.

Koningskaars, de meest algemene toorts

Als je in de auto rijdt, zijn ze niet te missen: de manshoge gele toortsen die in wegbermen staan te bloeien. En niet alleen daar, ook op andere open en zandige plekken. In bossen groeien ze graag naast fietspaden, waar het open en zonnig is. De meest algemene toorts is de koningskaars, met haar zachtwollige grote groengrijze bladeren. De hoge bloemstengel – twee meter is geen uitzondering – is vaak vertakt, als een meerarmige kandelaar. De plant doet het goed op droge en zandige grond. Nederland ligt aan de noordgrens van het verspreidingsgebied, maar door klimaatverandering zou dat nog wel verder kunnen opschuiven.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Henk Bosma, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga