Myotis daubentonii

De Nacht van de Vleermuis

Zoogdiervereniging
24-AUG-2023 - ‘Licht uit en “spot” aan…’. Aankomend weekend wordt er met de Nacht van de vleermuis aandacht besteed aan deze nachtelijke vliegkunstenaars. Op veel plekken in Nederland (en daarbuiten) worden diverse activiteiten georganiseerd om aan mee te doen. Ga bijvoorbeeld mee met een vleermuisexpert en krijg een kijkje in de wereld van vleermuizen.

Al sinds 1997 organiseert EUROBATS jaarlijks de ‘International Bat Night’. Inmiddels vindt dit evenement plaats in meer dan dertig landen en kennen we het in Nederland als de Nacht van de Vleermuis.

Aandacht voor bescherming

Watervleermuis (Myotis daubentonii)Vleermuizen zijn zoogdieren en krijgen meestal maar één jong per jaar. Dit lage reproductiepercentage is een van de redenen dat deze dieren behoefte hebben aan bescherming. Bedreigingen zijn voornamelijk het verlies van slaapplaatsen als gevolg van renovatie- en restauratiewerkzaamheden, maar ook intensieve bosbouwpraktijken, directe effecten van windturbines en de toenemende lichtvervuiling worden gezien als een groot gevaar voor vleermuizen. Ook insectensterfte heeft gevolgen, omdat hierdoor de enige voedselbron voor Europese vleermuissoorten wordt aangetast. Zo kan een dwergvleermuis bijvoorbeeld in één nacht wel duizend muggen eten.

Het installeren van diverse soorten vleermuiskasten kan een waardevolle bijdrage leveren aan het veiligstellen van verblijfplaatsen. En check je spouwmuur voordat je gaat isoleren. Ook het behoud van dood hout en het vergroten van het aantal holle bomen in bosrijke omgevingen is belangrijk. In beide gevallen is het motto: meer is meer!

Mehely's hoefijzerneus (Rhinolophus mehelyi)

Meer weten over wat je zelf voor vleermuizen kunt doen? Lees hier over de ‘vleermuisvriendelijke tuin’.

Laat je fascineren

De kennis over deze fascinerende zoogdieren, de bedreigingen waarmee ze worden geconfronteerd, en wat we kunnen doen om de bescherming van vleermuizen te verbeteren, dat is waar het bij de Nacht van de vleermuis om draait. Kijk hier voor een overzicht van alle activiteiten en meld je aan!

Elke nacht is natuurlijk een nacht van de vleermuis, maar komend weekend een klein beetje extra. Veel plezier bij de Nacht van de Vleermuis.

Tekst: Marlot Jonker, De Zoogdiervereniging
Foto's: Dietmar Nill (leadfoto: Watervleermuis); Jens Rydell; Martin Straube