Overwinterende dagpauwoog - primair

Wat doet die vlinder op mijn zolder?

De Vlinderstichting
19-OKT-2023 - Het zijn jaarlijks regelmatig terugkerende vragen die in de herfst bij De Vlinderstichting binnenkomen: “Wat doet die vlinder op mijn zolder?” En “moet ik hem voeren, want ze verhongeren zo toch?” En ook ieder jaar is onze reactie: “Als ze lekker koel zitten, laat ze rustig zitten en blijf ervan af. Als de plek verwarmd gaat worden: zet de vlinder koud weg.”

Een dagpauwoog zit in winterrust tegen een muur op zolderVerreweg de meeste vlinders overwinteren als ei, rups of pop, ergens in de plantengroei. Dat is een belangrijke reden om niet te veel plantmateriaal voor de winter al je tuin uit te doen. Een tuin winterklaar maken kan volstaan met het weghalen van die planten die echt in de weg liggen, over het pad hangen en dergelijke. Als iets niet in de weg staat, laat het dan rustig staan. Die planten maken zichzelf wel winterklaar. Ze trekken voedingsstoffen in de wortels en overleven zo prima de winter. Daar hebben ze onze hulp echt niet bij nodig. Na de winter, wanneer de temperatuur weer flink omhoog is gegaan, kun je het dode plantmateriaal verwijderen. Laat het dan ook nog even liggen zodat aanwezige dieren eruit kunnen kruipen. Op deze manier helpt u erg veel dieren de winter door. Bovendien betekent dit dat er in de winter ook voor allerlei vogels nog wat in uw tuin te halen is. Door niet te veel planten en strooisel uit je tuin te halen, zorg je ook voor overwinteringsplaatsen voor citroenvlinder en gehakkelde aurelia. Deze soorten kruipen als vlinder weg tussen bladmateriaal, in groenblijvende struiken zoals klimop en coniferen, of tussen takken. Ze gaan daar in winterslaap en kunnen prima tegen de kou. Tien en zelfs twintig graden vorst kunnen ze prima hebben.

Ga nu op zoek op zolder of er ook bij u overwinterende dagpauwogen (links) of kleine vossen (rechts) zitten

Overwinterende dagpauwoog (links) is veel donkerder dan de kleine vos (rechts)

Als je een overwinterende vlinder wil verplaatsen, pak de vleugels tussen wijs- en middelvinger, dan heb je de minste kans de vlinder te beschadigenDat geldt ook voor dagpauwoog en kleine vos. Deze vlinders kruipen onder andere in holle bomen, maar ook in schuurtjes, bunkers en in stapels openhaardhout. Sommige zoeken, vaak al in september, een plekje binnenshuis, bijvoorbeeld op zolders. Die plekken zijn op dat moment misschien wel koel en donker, maar zodra het kouder wordt in de loop van november en wij de verwarming aanzetten worden deze plekken vaak veel te warm. De vlinders komen dan uit winterslaap, verbruiken veel energie, ze slijten en zullen daardoor snel sterven. Voor die vlinders geldt: zet ze naar buiten! Je kunt ze in een garage of schuur wegzetten, of je gebruikt daarvoor zo’n vlinderoverwinteringskastje dat door veel tuincentra wordt aangeboden. Ook kun je zelf een overwinteringskist maken die wat kan worden verduisterd en op een koele plek staat. De beste manier om de vlinders te pakken zonder dat er teveel schubben van de vleugel losraken is door met wijs- en middelvinger het V-teken te maken en daartussen de vleugels te nemen. Je kunt de vlinder dan rustig naar een koude en veilige plek brengen en daar weer wegzetten. Kou is voor deze vlinders geen enkel probleem, want ze overwinteren hier al duizenden jaren en maken zichzelf prima winterklaar.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting