LVD24 - primair

Landelijke Vlinderdag: Toekomst voor natuur

De Vlinderstichting
5-FEB-2024 - Op 2 maart komen weer meer dan 600 vlinder- en libellenliefhebbers naar Wageningen voor de jaarlijkse Vlinderdag. Er zijn boeiende verhalen over vlinders en libellen en over de bescherming van natuur en biodiversiteit. Maar ook is het een ontmoetingsdag, want tijdens de ruime pauzes is er volop gelegenheid voor contact met gelijkgestemden en voor een bezoek aan een van de vele stands.

De zaal zit vol met 600 liefhebbers van vlinders en libellenOok dit jaar zijn er weer sprekers van De Vlinderstichting, maar ook van externen en natuurlijk ook een Belgische presentatie. Ditmaal nemen Stephanie Schelfhout en An de Schrijver ons mee naar het beheer van graslanden. Ze zijn daarin gespecialiseerd en behalve over grasladen in natuurgebieden hebben ze het ook over Flower Power je tuin: hoe tover je veel meer biodiversiteit in het gazon. Weer en klimaat (verandering) hebben invloed op de vlinderstand, maar wat is die invloed precies en hoe kun je die onderscheiden van andere factoren? Bij De Vlinderstichting is hier uitgebreid naar gekeken en tijdens de vlinderdag zal door Chris van Swaay een tip van de sluier worden opgelicht. Ook zal Roy van Grunsven ons meer vertellen over de relatie tussen waterkwaliteit en de libellenfauna. Het wordt steeds duidelijker dat de kwaliteit van ons oppervlaktewater slecht is en dat kan niet zonder gevolgen blijven voor libellen, die natuurlijk voor een belangrijk deel van hun leven van dat water afhankelijk zijn.

Een beeld uit de documentaire 'Het vergeten verleden'Er zal ook aandacht worden besteed aan het vergeten verleden. Huidige generaties hebben een heel andere natuurreferentie dan hun ouders en grootouders en hun kinderen hebben weer een ander vertrekpunt. Marc Argeloo heeft hier een boeiend boek over geschreven en zal op de Vlinderdag er meer over vertellen. Filmmaker Rik van der Linden heeft, in opdracht van de Groene Bondgenoten, daar een film over gemaakt en deze zal tijdens de dag worden vertoond. En er zijn meer prachtige films over vlinders, rupsen en over de Vlindervlucht, onze jubileumactiviteiten van 2023 waarbij we iedere maand een provincie aandeden om daar op zoek te gaan naar vlinders en libellen en om onze onmisbare vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Cato van Houten en Manon Wieringa hebben een presentatie onder de titel: ‘Zoek de snor’. Wilt u hier meer over weten, kom dan naar de Landelijke vliinderdag op 2 maart in theater de Junushoff in Wageningen. Er is nog veel meer te beleven dan hier genoemd.

Kijk hier voor het hele programma en om u aan te melden voor het live bijwonen van de dag of om deze te volgen in de live stream via Youtube.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling; Rik van der Linden; Joost Uittenboogaard