Schijnpiramidevlinder - primair

Nachtvlinders leren kennen?

De Vlinderstichting
18-MRT-2024 - Het herkennen van dagvlinders is voor veel mensen wel te doen, zeker met behulp van herkenningskaarten en andere tools. We hebben het dan in Nederland ook 'maar' over zo’n 60 soorten. Maar hoe herken je die 2300 nachtvlinders? Waar begin je? En hoe krijg je ze te zien? De online cursus nachtvlinders is hiervoor een mooie start.

De populierenpijlstaart is een gemakkelijk te herkennen nachtvlinderWe zien de laatste jaren een enorme groei in de belangstelling voor nachtvlinders. Dat begon toen er in 2007 een Nederlandstalige veldgids verscheen, en wordt de laatste jaren nog verder vergroot door een sterke toename van het gebruik van nachtvlindervallen en led-emmers. De drempel om met nachtvlinders bezig te gaan is flink verlaagd, maar het blijft natuurlijk niet eenvoudig om zo’n grote groep, met 2300 soorten, onder de knie te krijgen. Voor sommige groepen zijn er wel materialen die kunnen helpen, zoals voor de voorjaarsuilen die nu in maart volop actief zijn. Met de herkenningskaart (pdf: 1,2 MB) die je van de website van De Vlinderstichting kunt downloaden, kun je deze prima uit elkaar houden. Er staat daar ook een recept op om te stropen of smeren. Dat is een goede manier om in het begin van de vliegtijd die voorjaarsuilen te lokken. Nu er overal bloeiende planten verschijnen, werkt deze methode minder goed. Met licht, bijvoorbeeld een nachtvlinderval of een lamp met een laken, zijn ze nog wel te 'lokken'.

Nachtvlinders lokken met lamp en laken. Links vliervlinder, rechts taxusspikkelspanner

Soms hebben nachtvlinders prachtige camouflagekleuren, zoals deze meldevlinderOm mensen op weg te helpen met nachtvlinders is er een online cursus beschikbaar. De twee mottenexperts van De Vlinderstichting, Jurriën van Deijk en Rik Wever, leggen in deze cursus vanaf de basis uit hoe je ze kunt herkennen, maar ook waar je ze kunt vinden en hoe je ze kunt lokken. Na het bekijken van deze cursus weet jij hoe je kunt beginnen met het kijken naar nachtvlinders! Deze cursus bestaat uit 4 blokken, samen goed voor 60 minuten kijk- en leerplezier. Voor al die blokken samen wordt een bedrag van slechts €7,50 in rekening gebracht. Uiteraard ben je na het volgen van de cursus niet klaar, want je leert het meeste door er zelf actief mee aan de gang te gaan. Maar de drempel om dat te doen is wel een stuk lager. En als je eenmaal begint, zul je merken dat ook motten kijken enorm verslavend is. Op 5 en 6 juli is er weer de Nationale Nachtvlindernacht en dan kun je aanhaken bij een nachtvlinderhappening ergens bij jou in de buurt. Het is dit jaar de twintigste editie van dit evenement.

Meer informatie

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting (leadfoto: schijnpiramidevlinder)