Gevonden uitwerpselen van de wolf worden onderzocht

‘Genoeg voedsel en een verstopplek, meer heeft een wolf niet nodig’

Provincie Utrecht
18-MEI-2024 - Bij het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging komen regelmatig meldingen binnen van mensen die een wolf hebben gezien. De wolven worden vooral gezien op en rondom de Utrechtse Heuvelrug. Hoe houden we de wolvenpopulatie in de gaten en waarom leven ze hier? En wat moet je doen als je een wolf tegenkomt?

De provinciaal coördinator bij het Wolvenmeldpunt, waaraan ook de provincies meebetalen, houdt zich bezig met het monitoren van wolven: “Als er meldingen binnenkomen van mensen die een wolf hebben gezien of sporen van een wolf, dan gaan we op onderzoek uit. Dit kan namelijk betekenen dat er één of meerdere wolven in het gebied rondlopen. We observeren met camera’s. Gevonden uitwerpselen onderzoeken we op DNA. Als er langer dan een half jaar wolven zijn aangetroffen in een gebied, dan is er sprake van een territorium. Dat is het geval op de Utrechtse Heuvelrug.”

Hol voor jongen

De coördinator legt uit waarom de Utrechtse Heuvelrug een geschikt leefgebied is voor de wolf: “Er lopen voldoende reeën rond en er zijn plekken waar ze een hol voor hun jongen kunnen maken. Genoeg voedsel en een verstopplek, meer heeft een wolf niet nodig.”

Blijf rustig

Het kan gebeuren dat een wolf dicht bij mensen in de buurt komt. “Een wolf weet allang dat er mensen in de omgeving zijn, onze geur hangt overal, ook in de bossen. Als je een wolf tegenkomt, zorg dan dat loslopende honden direct worden aangelijnd. En probeer vooral rustig te blijven. Ren of fiets niet snel weg, maar loop juist rustig weg.” Ook is het belangrijk om de wolven niet te voeren. “Het zijn wilde dieren, we moeten ze niet proberen tam te maken. Dat kan leiden tot ongewenste situaties.”

Meer informatie

Tekst en foto: provincie Utrecht (leadfoto: gevonden uitwerpselen van de wolf worden onderzocht)