Een Pituophis die in 2018 in Vallei Meijendel is gevangen.

Exotische slangen in de duinen tussen Katwijk en Scheveningen

Stichting RAVON
7-JUN-2024 - De Zuid-Hollandse kustduinen worden sinds 2013 onafgebroken bewoond door exotische zogenaamde 'stierslangen'. De dieren vinden er voedsel, overleven de winters en leggen er eieren. In de nieuwste uitgave van het tijdschrift RAVON vind je onder andere een artikel over deze bijzondere waarnemingen en een interview met Lendersprijswinaar Tineke Lous.

Pituophis-hybriden in de duinen van Meijendel en Berkheide 

Het genus Pituophis bevat zeven soorten en komt van nature voor in Mexico, de Verenigde Staten en zuidelijk Canada. Deze soms temperamentvolle wurgslangen zijn niet giftig. Binnen de terrariumhobby worden de meeste Pituophis-soorten gehouden en gekweekt, al zijn het niet de meest populaire slangen.

Vanaf 2013 worden er, tot veler verbazing, jaarlijks waarnemingen gedaan van deze zogenaamde 'stierslangen' in de duinen tussen Katwijk en Scheveningen. Hoewel de vondst van een exotische slang vaak op zichzelf staat en meestal op een enkel gedumpt/ontsnapt individu berust, ontvouwt zich in dit Zuid-Hollandse Natura2000-gebied een ander scenario. De media spreken zelfs over een heuse invasie van deze exoten. Fictie of feit? Lees meer in het hele artikel Pituophis-hybriden in de duinen van Meijendel en Berkheide (pdf: 603 KB).

Een Pituophis die in 2018 in Vallei Meijendel is gevangenTineke Lous

Een telefoontje met Lendersprijswinnaar 2023 Tineke Lous 

RAVON #93

Tijdens de RAVON-dag 2023 sprong onverwacht haar naam op het scherm, een leuke verrassing. Vandaag bel ik met Tineke Lous over haar werk bij de waterwerkgroep IVN Veldhoven Eindhoven Vessem. Zij is de drijvende kracht achter de werkgroep. Lees meer in het hele artikel Een telefoontje met Lendersprijswinnaar 2023 Tineke Lous (pdf: 380 KB).

Meer informatie

  • Verder in dit nummer van het tijdschrift RAVON een artikel over boomkikkers die West-Zeeuws-Vlaanderen heroveren en nog veel meer nieuws, feiten en weetjes over de wereld van de amfibieën, reptielen en vissen.
  • Vind je deze artikelen interessant? Word dan abonnee. Voor nog geen €2,50 per maand krijg je het tijdschrift voortaan thuis én steun je de natuur. 

Tekst: RAVON
Foto’s: Richard P.J.H. Struijk; Marc Bolsius; RAVON