
Wedstrijd inrichtingsplan voor natuurontwikkeling leembos Groene Woud
ARK Rewilding NederlandEen perceel van ruim zeven hectare aan de Ruimel, nabij Sint-Michielsgestel. Met de ontwerp- en inrichtingswedstrijd Rewilding Ruimel wil ARK nieuwe ideeën, verrassende invalshoeken en extra expertise aantrekken om de waardevolle bossen in Het Groene Woud te versterken en te vernieuwen.
Het ontwerp van het leembos maakt deel uit van het bredere ARK-project Brabants Goud in Het Groene Woud, dat zich richt op het realiseren van aaneengesloten natuurgebieden. ARK verwerft hiervoor percelen, vaak nog in agrarisch gebruik, en realiseert hier nieuwe natuur. De percelen aan de Ruimel zijn daarbij geselecteerd voor de versterking en uitbreiding van de zeldzame leembossen in het gebied.
Uitdagende elementen
“Normaal gesproken ontwikkelen ARK-medewerkers de project- en inrichtingsplannen,” vertelt ARK-projectleider Ger van den Oetelaar. “Voor deze percelen doen we een beroep op multidisciplinaire expertteams. Hun ideeën kunnen als inspiratie dienen voor toekomstige uitbreidingen van leembossen in Brabant en daarbuiten. De locatie Ruimel is bij uitstek geschikt, omdat hier diverse uitdagende elementen samenkomen, zoals natuurontwikkeling, de ligging in een cultuurhistorisch waardevol beekdallandschap en een gebied dat belangrijk is voor recreatie.”
De deelnemende teams worden uitgedaagd om oplossingen te bedenken waarbij een kwalitatief hoogwaardig en robuust natuurlijk leembos zich kan ontwikkelen. Het ontwerp moet bijdragen aan het versterken van de Dommel als ecologische verbindingszone. Ook het vinden van innovatieve methoden om historische erfenissen van de grond aan te pakken, zoals het verwijderen van overmatige voedingsstoffen en mogelijke restanten van bestrijdingsmiddelen, maakt deel uit van de opgave. Daarnaast moeten de ontwerpen ideeën bevatten om Ruimel waardevol te maken voor de omgeving, bijvoorbeeld door functies als waterbuffering, CO2-opslag of recreatie.
Grote ecologische waarde
De ontwerpteams dragen met hun voorstellen bij aan het verhogen van de ecologische waarde van het gebied, en zorgen ervoor dat deze goed aansluit op de omliggende natuur. Recent is de naastgelegen natte natuurparel Bossche Broek Zuid grootschalig heringericht, met als doel de vochtige hooilanden en natte schraalgraslanden te herstellen. Ook de nabijgelegen bosgebieden van Halder, Kasteel Maurick, het Sterrebos en de Pettelaar zijn ecologisch waardevol en herbergen een diverse flora en fauna. Het gebied rondom Ruimel heeft daarom een grote potentie om de natuurlijke kwaliteiten van Het Groene Woud verder te versterken. De cultuurhistorische waarde van het gebied speelt hierbij eveneens een belangrijke rol, evenals het behoud van zichtlijnen naar het naastgelegen Kasteel Nieuw Herlaer.
Meedoen?
De Ontwerpwedstrijd Rewilding Ruimel staat open voor multidisciplinaire teams van landschapsontwerpers, ecologen en hydrologen. Aanmelden kan tot en met 23 maart 2025; inzendingen kunnen worden ingestuurd tot en met 13 juni 2025. Het winnende ontwerp ontvangt een prijs van € 10.000,- (incl. BTW) en maakt kans om (onder voorbehoud) te worden uitgewerkt tot een definitief inrichtingsplan. Alle inzendingen worden opgenomen in een publicatie (inspiratiegids leembossen).
Download het reglement (pdf: 0,1 MB) en de informatiebrochure (pdf: 4,0 MB) van deze wedstrijd.
Ontwerpteams krijgen bijna drie maanden de tijd voor hun inzending. Een deskundige jury beoordeelt de ontwerpen in juni/juli 2025. De jury bestaat onder andere uit: Esther Blom (directeur ARK), Chris van Turnhout (ecoloog, Natuurmonumenten), Martijn van Dinther (beleidsadviseur Natuur en Landschap, MijnGemeenteDichtbij), Mirja Kits (planvormer landelijk gebied, Waterschap de Dommel), Maaike de Graaf (expertmedewerker ecologie, De Bosgroepen), Paul van Limpt (docent ecologie, HAS ’s-Hertogenbosch) en Sebastiaan Bakker (projectleider ecologie, ecologisch adviesbureau Natuurlink).
ARK organiseert de wedstrijd in samenwerking met Natuurlink.
Meer informatie
Tekst: ARK Rewilding Nederland
Foto: ARK Rewilding Nederland
Illustratie: Jeroen Helmer, ARK Rewilding Nederland