Eerste wisentkalfjes geboren

ARK Rewilding Nederland
24-JUN-2018 - De eerste wisentkalfjes van dit jaar zijn weer geboren. Inmiddels zijn er vier wisentkalfjes geboren in natuurpark Lelystad, drie in Kraansvlak, één op Maashorst en er zijn er nog een aantal op komst. Zo wordt er ook weer een kalfje op de Veluwe verwacht.

Wisenten krijgen om het jaar een kalf, maar soms, onder goede omstandigheden, ieder jaar. Wisentkalfjes worden op een beschutte plek uit het zicht van mensen geboren. De moeder trekt zich vlak voor de geboorte terug op een rustig plekje dat ze zorgvuldig heeft uitgekozen. Ze keert er ieder jaar naar terug, tenzij de plek verstoord wordt. Dan gaat ze op zoek naar een nieuwe plek. Soms al na een paar dagen, maar soms ook pas na enkele weken keert de wisentkoe met haar kalfje terug naar de kudde. Al die tijd is ze erg alert en beschermt ze haar jonge kalfje tegen gevaar of vermeend gevaar. Eenmaal terug in de kudde let de hele kudde op de veiligheid van de kalfjes. Als ze in een crèche liggen te slapen, dan ligt daar altijd een oppas bij die waakt over de slapende jongen. Gaat de kudde met kalfjes op pad, dan lopen er altijd enkele ervaren dieren voorop en lopen de kalfjes vaak als een groepje in het midden, omringd door de volwassen moederdieren. De rij wordt altijd afgesloten met enkele ervaren oudere dieren, die de groep niet van achteren laten verrassen. Zo draagt de hele kudde zorg voor de jonge kwetsbare kalfjes.

Wisenten in het Kraansvlak

Nu lopen de wisenten in Nederland weinig gevaar, maar de dieren vertonen dit gedrag instinctief nog steeds. Ook andere grote grazers, zoals runderen en paarden in de natuur, vertonen dit gedrag. Wij mensen vormen geen gevaar (meer) voor deze dieren, maar toch nemen ze het zekere voor het onzekere en vermijden mensen of verdedigen kalfjes en veulens tegen al te dichte benadering. Dit is de reden om ook als bezoeker niet te dichtbij te komen, zeker niet wanneer er jonge, pasgeboren dieren bij zijn. Zolang u niet gevaarlijk dichtbij komt, dan vallen ze u ook niet lastig. Zie onderstaand filmpje voor gedragsregels bij wilde en wildlevende grazers in de natuur.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Wat moet je doen als je een kudde grote grazers tegenkomt (Bron: De Maashorst)

Tekst en foto's: Leo Linnartz, ARK Natuurontwikkeling (leadfoto: wisenten in de Maashorst)
Film: De Maashorst