De rosse metselbij (Osmia rufa) stond samen met de gehoornde metselbij voorgaande edities in de top drie van meest voorkomende wilde bijen in de tuin.

Nationale Bijentelling vraagt tien dagen aandacht voor wilde bijen

IVN, LandschappenNL, Naturalis Biodiversity Center, Natuur en Milieu
16-MRT-2024 - Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een halfuurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal: in je tuin, op je balkon of op ieder ander groen plekje in de buurt. Onderzoekers hopen zo meer te weten te komen over hoe het gaat met de wilde bijen in Nederland.

De organisatoren van de Nationale Bijentelling – IVN Natuureducatie, LandschappenNL, Natuur & MilieuEIS Kenniscentrum InsectenWaarneming.nl en Naturalis Biodiversity Center – vragen dit jaar tien dagen aandacht voor de wilde bijensoorten in Nederland. Daarmee hopen ze op meer bekendheid voor de ongeveer 360 soorten wilde bijen in ons land. Daaronder vallen alle bijensoorten, behalve de honingbij. Deze wordt door de mens verzorgd en is dus geen wilde bij.

Landelijk bijenonderzoek

Deelnemers vinden op Nationalebijentelling.nl het (online) telformulier en een bijengidsje

In tegenstelling tot eerdere edities waarin de telling in een weekend was, is het landelijke bijenonderzoek nu uitgebreid tot tien dagen. Daarmee is de kans op zonnig weer groter (voorwaarde voor de bij om uit te vliegen) en hebben tellers meer mogelijkheid om mee te doen. Deelnemers kunnen meedoen door in die tien dagen minstens één keer de wilde bijen in hun omgeving te tellen, maar vaker mag ook. Dat kan overal: in de tuin, op het balkon of op ieder ander groen plekje in de buurt. Met behulp van het online telformulier en een bijengidsje geven deelnemers de verschillende soorten bijen en hommels door. De onderzoekers vergelijken de gegevens met die van de voorgaande jaren en krijgen zo meer inzicht in hoe het gaat met de wilde bijen in ons land. Wie zich via Nationalebijentelling.nl nu alvast inschrijft, ontvangt tips en bijenweetjes en begint goed voorbereid aan de telling.  

Extra aandacht nodig

De helft van de ongeveer 360 wilde bijensoorten die in ons land voorkomen, is bedreigd. Niet voor niets zijn wetenschappers en natuurliefhebbers bezorgd. Er is veel aandacht nodig naar het beschermen van deze belangrijke bestuivers. "Iedereen die meetelt, draagt bij aan die bescherming", zegt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis. Dat is essentieel, want wilde bijen zijn belangrijk voor bestuiving. "Tachtig procent van onze eetbare gewassen en bijna negentig procent van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten", legt hij uit. "Dus hoe meer tellers, hoe beter. Zo krijgen we een steeds beter beeld van de bijenstand in ons land."

Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk initiatief van Naturalis Biodiversity Center, LandschappenNL en Natuur & Milieu, en wordt mede georganiseerd door IVN Natuureducatie, EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Het doel is om gezamenlijk meer over bestuivers te weten te komen, zodat we hen beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit onderzoek door wilde bijen te helpen tellen.

Meer informatie

  • Kijk op Nationalebijentelling.nl voor meer informatie en om je alvast in te schrijven voor de telling. Daar vind je ook het bijengidsje met meer informatie over de bijen die je medio april in je tuin tegenkomt.
  • Vragen over de telling? Kijk hier voor de meestgestelde vragen.

Tekst: Naturalis Biodiversity Center
Foto's: Naturalis Biodiversity Center (leadfoto: de rosse metselbij (Osmia bicornis) stond voorgaande edities in de top drie); Marten van Dijl