Waterlepeltje

Oude plantensoorten terug in de Achterhoek

27-JUL-2011 - Op diverse plekken in het Needse Achterveld in de Achterhoek zijn oude plantensoorten teruggevonden die waren verdwenen. Soorten als dop- en struikheide zijn weer terug, maar ook soorten als klokjesgentiaan, dwergvlas en waterlepeltje.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Op diverse plekken in het Needse Achterveld in de Achterhoek zijn oude plantensoorten teruggevonden die waren verdwenen. Soorten als dop- en struikheide zijn weer terug, maar ook soorten als klokjesgentiaan, dwergvlas en waterlepeltje.

Waterlepeltje (foto: Saxifraga-Branko Bakan)Als klap op de vuurpijl is het waterlepeltje weer gezien. Een plant die uit de Achterhoek verdwenen was sinds 1859. De plant is op verschillende plekken in het gebied teruggevondenen en lijkt hiermee definitief terug in de Achterhoek. Het waterlepeltje is zeer zeldzaam in Nederland: hij komt maar op een enkele plek voor.

Afgegraven
Het natuurgebied is de afgelopen jaren op diverse plekken afgegraven om oude heideterreinen weer terug te krijgen. Hiervan profiteren dus ook zaden die al vele honderden jaren in de bodem verborgen zaten. En het gebied wordt tegenwoordig begraasd. Daar profiteren de oude plantsoorten ook van.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Saxifraga-Branko Bakan