Kat en muis. GNU-licentie

Vijftig verwilderde katten op Schiermonnikoog

17-FEB-2012 - In Nationaal Park Schiermonnikoog struinen op dit moment naar schatting vijftig verwilderde katten rond. Dat blijkt uit het onderzoek dat de Rijksuniversiteit Groningen donderdag 16 februari presenteerde aan de eilander bevolking. De verwilderde katten voeden zich onder meer met veldmuizen, vogels, hazen en konijnen. De kattenpopulatie is net zo groot als vijfentwintig jaar geleden, ondanks dat de jacht op de verwilderde katten ondertussen is gestaakt.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

In Nationaal Park Schiermonnikoog struinen op dit moment naar schatting vijftig verwilderde katten rond. Dat blijkt uit het onderzoek dat de Rijksuniversiteit Groningen donderdag 16 februari presenteerde aan de eilander bevolking. De verwilderde katten voeden zich onder meer met veldmuizen, vogels, hazen en konijnen. De kattenpopulatie is net zo groot als vijfentwintig jaar geleden, ondanks dat de jacht op de verwilderde katten ondertussen is gestaakt.

Kat met muis (foto: Lxowle)Onderzoeker Tjitse op de Hoek plaatste deze zomer aan de oost- en westkant van het eiland cameravallen. Deze maakten foto’s van passerende dieren. Op deze manier werd de aanwezigheid van de individuele katten vastgelegd en kon het aantal worden bepaald. Daarnaast plozen studenten 180 kattenkeutels uit om erachter te komen wat de dieren eten.

Veldmuis hoofdvoedsel
Verwilderde katten horen niet thuis in de natuur op Schiermonnikoog. Het zijn nakomelingen van huiskatten uit het dorp. Inmiddels leven er al eeuwen verwilderde katten op het eiland. Ze krijgen hier jongen en vinden zelf hun voedsel. Uit het onderzoek blijkt dat bijna zestig procent van het dieet van de katten uit veldmuizen bestaat. Ook de veldmuis is op het eiland een nieuwkomer. De eerste veldmuizen kwamen in 1996 met een lading hooi mee. Verder vonden de onderzoekers in de uitwerpselen van de katten resten van ratten, hazen, konijnen en vogels.

Kattenstand stabiel
Natuurmonumenten is niet blij met de aanwezigheid van verwilderde katten op Schiermonnikoog. ‘Toch laten we niet op de dieren jagen’, vertelt boswachter Erik Jansen. ‘Het schieten van verwilderde katten op het eiland weegt voor ons niet op tegen de verstoring die het met zich mee zal brengen.’ Het onderzoek toont niet aan dat de natuur er met de jacht op vooruit gaat. ‘Wel blijkt dat toen jagers nog regelmatig katten afschoten, het aantal verwilderde katten ongeveer even groot was.’

Huisspitsmuis (foto: Saxifraga-Rudmer Zwerver)Ook huiskatten jagen
Niet alleen verwilderde katten doen zich overigens tegoed aan vogels, muizen en konijnen. De studenten deden ook een enquête onder kattenbezitters op het eiland. Hieruit blijkt dat de huisdieren naast hun bakje brokken niet vies zijn van een prooi uit het veld. Vooral spitsmuizen zijn onder huiskatten populair.

Bron: Natuurmonumenten
Foto's: Lxowle, GNU-licentie; Saxifraga-Rudmer Zwerver