Huisspitsmuis

Dode spitsmuis gevonden? Lever hem in voor onderzoek!

Wageningen University & Research, Zoogdiervereniging
4-NOV-2021 - Om overlast van ratten en muizen te tegen te gaan worden regelmatig rodenticiden gebruikt. Andere diergroepen, waaronder andere zoogdieren, kunnen hier ook aan overlijden. Onderzoekers van Wageningen Universiteit starten daarom een onderzoek naar de onbedoelde effecten van rodenticiden op spitsmuizen en doen de volgende oproep: lever dood gevonden spitsmuizen in!
Deel deze pagina

De belangrijkste vraag die de WUR-onderzoekers hebben is of spitsmuizen meer rodenticiden binnenkrijgen in stedelijk of juist in het landelijk gebied. Hiermee willen ze inschatten of de huidige maatregelen om de risico’s te verminderen voor zogenaamde niet-doelsoorten (dus geen ratten of muizen) wel effectief zijn. In het buitengebied zijn het met name agrariërs die rodenticiden gebruiken, in de stad professionele bestrijders of burgers. Dit kan verschillend uitpakken, vandaar de keuze om zowel in het buitengebied als in de stad te werken.

Waarom spitsmuizen?

Spitsmuizen kunnen rodenticiden binnenkrijgen doordat ze eten uit de dozen waarin de rodenticiden worden aangeboden. Voor dit onderzoek wordt gekeken naar rodenticiden die buitenshuis worden gebruikt. De maatregelen die de risico’s voor niet-doelsoorten zo klein mogelijk moeten houden, zijn namelijk alleen nog maar voor buitengebruik ontwikkeld. Spitsmuizen hebben als voordeel dat hun leefgebied vrij klein is, dus als er stoffen worden gevonden in de spitsmuizen is dit een indicatie van lokaal gebruik. Hierdoor is snel duidelijk te krijgen of en waar rodenticiden onbedoeld in het milieu terechtkomen.

De onderzoekers zijn overigens geïnteresseerd in elke dode spitsmuis die je vindt. Ook van plekken waar geen rodenticiden worden gebruikt. Het kan zijn dat je het gebruik van rodenticiden niet ziet, terwijl ze toch worden toegepast of andersom. Alle vers dode spitsmuizen zijn daarom welkom.

Het verzamelen van de spitsmuizen

Voor een goede analyse is het heel belangrijk om de volgende zaken van de gevonden spitsmuizen te weten:

  • Locatie waar de spitsmuis is gevonden, met eventueel meer details over bijvoorbeeld type landbouw of type straat.
  • Tijdstip van vinden, zo nauwkeurig mogelijk, maar in ieder geval de datum.
  • Doodsoorzaak, indien bekend.
  • Eventuele kennis over de locatie, zoals mogelijke lokale inzet van bestrijdingsmiddelen.
  • Indien bekend de soort spitsmuis.

Het inleveren van de spitsmuizen

Vind je een dode spitsmuis of brengt de kat deze bijvoorbeeld thuis? Bewaar hem in een (genummerd) zakje in de vriezer, vul het formulier (MS Word doc, 14,9 KB) in, en breng deze naar een inleverpunt bij jou in de buurt. De dode spitsmuizen worden door de WUR opgehaald bij de inleverpunten.

In dit overzicht (pdf: 456 KB) zijn alle inleverlocaties te vinden. Hier kun je terecht om jouw spitsmuis af te geven samen met het ingevulde formulier. De spitsmuizen worden in de vriezer bewaard voordat ze voor onderzoek worden opgehaald door de WUR. Heb jij zelf een -20 vriezer en wil je meewerken? Stel je vriezer dan ook beschikbaar als tijdelijke opslag! Neem contact op met info@zoogdiervereniging.nl om jouw adres aan de lijst met inleverlocaties te laten toevoegen.

  • Het inleveren van spitsmuizen kan tot en met 31 december 2021.

Tekst: Wageningen University & Research en Zoogdiervereniging
Foto: Wesley Overman