Mestkogeltje op vlaai Rode Geuzen op Loevestein

Mestkogeltje schiet door koeienvlaaien

ARK Rewilding Nederland
15-JUL-2011 - Als je een koeienvlaai van de Rode Geuzen wat beter bekijkt, zie je daar soms een merkwaardig kevertje in rondzwemmen. Dit op het oog zwarte kevertje rent razendsnel over de mest en duikt soms ineens onder, om op een andere plek weer boven te komen.

Bericht uitgegeven door ARK op [publicatiedatum]

Als je een koeienvlaai van de Rode Geuzen wat beter bekijkt, zie je daar soms een merkwaardig kevertje in rondzwemmen. Dit op het oog zwarte kevertje rent razendsnel over de mest en duikt soms ineens onder, om op een andere plek weer boven te komen.

Mestkogeltje op vlaai van Rode Geuzen bij Loevestein (foto: Tanja de Bode)De natuur rondom Slot Loevestein wordt begraasd door Rode Geuzen. Deze runderen verrassen ons telkens met opmerkelijke natuurverschijnselen. Nu is het de beurt aan dit kevertje dat dol is op koeienpoep. Als je 'm wat beter bekijkt, zie je dat het kevertje vier rood/oranje stippen heeft: twee bovenop het schild en twee bij zijn achterlijf.

Dit kevertje heet het Mestkogeltje op vlaai van Rode Geuzen bij Loevestein (foto: Tanja de Bode)Mestkogeltje (Sphaeridium scarabaeoides) en leeft van verse koeienpoep. Hij legt hier zijn eitjes in, waarna de larven ook weer leven van de poep. Daarnaast eten ze de larven van andere dieren die ook hun eitjes in de poep leggen, zoals muggen en vliegen. Je begrijpt dat dit diertje zich enorm thuis voelt in de mest van de Rode Geuzen. Deze runderen worden niet ontwormd en in hun poep zitten dus ook geen schadelijke ontwormingsmiddelen, het vormt juist een thuis voor allerlei kleine beestjes.

Het Mestkogeltje hoort thuis in de familie van de Watertorren en de orde van de Kevers.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Mestkogeltjes schieten door koeienvlaai (filmpje: Tanja de Bode)

Tekst en foto's en filmpje: Tanja de Bode, FREE Nature