Kijk uit voor teken
Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]
Het is weer oppassen geblazen voor teken. Gaat u wandelen in het bos of aan het werk in de tuin, controleer uzelf dan ’s avonds even op een tekenbeet. En vergeet ook uw kinderen niet, tijdens het spelen worden vaak tekenbeten opgelopen. Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting met de ziekte van Lyme.
Tot en met 31 mei dit jaar werden 339 tekenbeten doorgegeven aan De Natuurkalender. Dit is weinig in vergelijking met de afgelopen jaren en heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat mei dit jaar erg koel was. De afgelopen weken was het wel warm maar vrij droog. Alhoewel het aantal meldingen van tekenbeten al wel toenam, waren de omstandigheden voor de teken nog niet ideaal. Nu het afgelopen weekend is begonnen met regenen zijn de omstandigheden voor de teken wel erg gunstig: warm en vochtig. De verwachting is dan ook dat het aantal tekenbeten dat bij De Natuurkalender wordt gemeld snel toeneemt. Ook al omdat de maand juni doorgaans dè tekenbetenmaand bij uitstek is.
Uit het tekenonderzoek van De Natuurkalender, dat loopt sinds 2006, blijkt dat tekenbeten vooral worden opgelopen in de maanden mei, juni en juli, met de absolute piek in juni en dan vooral in het weekend, op zondag. De meeste tekenbeten worden opgelopen in het bos en in de tuin, tijdens het wandelen, tuinieren of een andere activiteit zoals spelen of mountainbiken. Mensen in de leeftijd 50 tot 59 jaar worden het vaakst door een teek gebeten. Een tekenbeet bij tieners en ouderen boven de 70 jaar wordt weinig gemeld. Daarentegen worden van kinderen in de leeftijd 1 tot 6 jaar juist opvallend veel tekenbeten doorgegeven. Vergeet dus bij de tekencheck uw kinderen niet!
Geef uw tekenbeet door aan De Natuurkalender. Let op: De Natuurkalender verzamelt alleen tekenbeten op mensen, niet op huisdieren.
Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Fedor Gassner