Tekenbeet

In tien jaar stijgt aantal tekenbeten naar 1,5 miljoen per jaar

RIVM, Wageningen University
22-JUN-2020 - Uit landelijk PIENTER-onderzoek van het RIVM blijkt dat het aantal tekenbeten in tien jaar tijd met ongeveer dertig procent is gestegen. Ook het aantal mensen dat ooit door een teek is gebeten, is gestegen. In juni en juli piekt het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl en daarom blijft een tekencheck dan extra belangrijk.

In 1996, 2007 en 2017 onderzocht het RIVM hoe vaak Nederlanders elk jaar door teken gebeten worden. In 2017 is het aantal tekenbeten opgelopen naar 1,5 miljoen per jaar. In 2007 en 1996 waren dit nog 1,1 miljoen en 600.000 tekenbeten. Het aantal mensen dat een teek bij zichzelf heeft ontdekt is ook gegroeid. Zo’n 15% van de Nederlanders is in de voorgaande vijf jaar door een teek gebeten, terwijl dit in 1996 nog maar 6% was.

Piek in tekenbeetseizoen

In juni en juli piekt het tekenbeetseizoen. Dat komt doordat teken dan zeer actief zijn en doordat er veel mensen in de natuur recreëren. Elk jaar komt in deze twee maanden ongeveer de helft van alle tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl binnen. Opvallend is wel dat in de afgelopen weken het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl achterblijft als je het vergelijkt met het gemiddelde aantal meldingen in de afgelopen zeven jaar. Hoe dat komt is nog niet duidelijk. Misschien speelt de droogte een rol en dat mensen door de corona-uitbraak anders recreëren. Ook verminderde aandacht voor Tekenradar kan een rol spelen. Toch blijft het belangrijk om een tekencheck te doen na een bezoek aan een groene omgeving.

Wekelijks aantal tekenbeetmeldingen in 2020 (rode lijn) en het 7-jaarsgemiddelde

Bevolkingsgroei

Als er meer mensen zijn, kunnen er ook meer mensen een tekenbeet krijgen. Zo’n 9% van de groei van het totale aantal jaarlijkse tekenbeten sinds 1996 komt door de bevolkingsgroei. Opvallend is dat sinds 1996 het aantal tekenbeten wat minder hard steeg dan het aantal diagnoses van de ziekte van Lyme. Dit zou kunnen komen doordat de ziekte van Lyme tegenwoordig sneller herkend en behandeld wordt.

Tekenbeet?

Heb je een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een ring of vlek krijgt of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten.

Lyme of koorts na een tekenbeet?

De meeste tekenbeten leiden gelukkig niet tot ziekte. Toch krijgen elk jaar ongeveer 27.000 mensen de ziekte van Lyme. Vaak is de enige klacht een rode ring of vlek op de huid. Maar elk jaar ontstaan bij 1.500 mensen meteen ernstigere klachten. Dit zijn bijvoorbeeld zenuwklachten, gewrichtsklachten of hartklachten. De meeste mensen met de ziekte van Lyme knappen na een behandeling met antibiotica op. Elk jaar houden ongeveer 1.000 tot 2.500 mensen wel langer last van klachten.

Screenshot van Tekenradar.nl op 21 juni 2020. De groene bolletjes zijn meldingen van tekenbeten opgelopen in de week van 14 tot en met 21 juni. De bolletjes met een andere kleur zijn meldingen van de ziekte van Lyme

Doe mee aan onderzoek

Op dit moment doen meer dan duizend mensen mee aan lopende onderzoeken naar tekenbeten en de ziekte van Lyme. Wij zijn nog op zoek naar volwassenen en kinderen met de ziekte van Lyme. En ook naar volwassenen die koorts hebben gekregen na een tekenbeet. Aanmelden kan via Tekenradar.nl.

Tekst: RIVM en Wageningen University
Foto's: Fedor Gassner (leadfoto: tekenbeet); Tekenradar.nl