Tekenbeet van vrouwtjesteek

Bijna twintig procent meldingen Tekenradar.nl betreft meer dan één teek

RIVM, Wageningen University
28-MEI-2019 - Bijna 1 op de 5 mensen die een tekenbeet meldt op Tekenradar.nl, had meerdere tekenbeten tegelijk. Vind je bij het controleren van je lichaam een teek, zoek dan verder naar andere tekenbeten. In 2018 gaven mensen de meeste tekenbeten door vanuit Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland. Als je deze gegevens corrigeert voor het aantal inwoners, is de top drie: Drenthe, Gelderland en Utrecht.

“Na een bezoek aan het groen een tekencheck doen,” is al een paar jaar de slogan van het RIVM en Wageningen University. Uit informatie van tienduizenden meldingen op Tekenradar.nl blijkt dat je altijd moet blijven zoeken nadat je één teek op je lichaam vindt. De meeste mensen melden maar één teek, maar bijna 1 op de 5 mensen meldt twee of meer tekenbeten. Vind je één of meer teken, meld het dan ook aan anderen met wie je op pad bent geweest. Zij kunnen zichzelf dan ook extra goed controleren.

Aantal tekenbeten dat tegelijk wordt gemeld via Tekenradar.nl

Verdeling tekenbeten over het land

In heel Nederland kun je een tekenbeet krijgen. De onderzoekers van het RIVM en Wageningen University zien wel grote regionale verschillen in het aantal meldingen dat mensen via de Tekenradar doorgeven. Bijna een kwart van de tekenbeetmeldingen kwam uit Gelderland. Noord-Brabant en Noord-Holland komen op plaats twee en drie van provincies met de meeste tekenbeten. Als je het aantal meldingen aanpast op het aantal inwoners dat in een provincie woont, dan vormen Drenthe, Gelderland en Utrecht de top drie.

Percentage meldingen per provincie. In 2018 kreeg Tekenradar.nl de meeste meldingen uit de provincie Gelderland. Gecorrigeerd voor het aantal inwoners, komen de meeste meldingen uit Drenthe

Meeste tekenbeten in juni en juli

Tijdens het hemelvaarts- en pinksterweekend gaan veel mensen kamperen, wandelen in het bos of barbecuen in het park of in de tuin. Wie geniet van het groen, moet ook een tekencheck doen, helemaal nu. Elk jaar krijgen we in juni en juli namelijk de meeste tekenbeetmeldingen binnen. Ongeveer de helft van alle meldingen per jaar worden in deze twee maanden op Tekenradar.nl gemeld.

Ziek na een tekenbeet

Elk jaar bijten meer dan een miljoen teken iemand in Nederland. Van de honderd mensen die gebeten worden, krijgen er twee tot drie de ziekte van Lyme. Teken kunnen ook andere ziekteverwekkers overdragen. Wie een vastgebeten teek snel verwijdert, heeft een kleinere kans om ziek te worden. Het is daarom verstandig om snel een tekencheck te doen nadat je in een groene omgeving bent geweest.

Controleer op tekenbeten

Heb je een of meerdere teken gevonden? Verwijder deze dan meteen en houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een ring- of vlekvormige uitslag ziet of als je last krijgt van koorts of andere klachten. Kijk op www.rivm.nl/tekenbeet hoe je een teek het best kunt verwijderen.

Meedoen aan onderzoek

Al meer dan duizend mensen deden mee met ons lopende onderzoek naar tekenbeetziekten. Doet u ook mee? Wij zijn op zoek naar volwassenen met koorts na een tekenbeet. Ook zijn we nog op zoek naar kinderen die starten met een antibioticabehandeling voor lymeziekte. Aanmelden kan via Tekenradar.nl.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de websites van het RIVM, het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum en de Tekenradar. Hier zijn ook veelgestelde vragen (en antwoorden) te vinden.

Tekst: Arnold van Vliet, Wageningen University en Kees van den Wijngaard, RIVM
Foto: H. van den Kerkhof