Rode Geuzen bij Slot Loevestein met GPS-zender.

Onderzoek naar Rode Geuzen via GPS zender

ARK Rewilding Nederland
26-OKT-2011 - Sinds deze week lopen drie Rode Geuzen in het natuurgebied bij Slot Loevestein rond met een GPS zender. Zes studenten van de opleiding Toegepaste Biologie aan de HAS in Den Bosch doen samen met FREE Nature onderzoek naar deze kudde met behulp van GPS-kragen

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

Sinds deze week lopen drie Rode Geuzen in het natuurgebied bij Slot Loevestein rond met een GPS zender. Zes studenten van de opleiding Toegepaste Biologie aan de HAS in Den Bosch doen samen met FREE Nature onderzoek naar deze kudde met behulp van GPS-kragen.

Rode Geus bij Slot Loevestein krijgt GPS zender (foto: FREE Nature)Het gebruik van de kragen maakt het een speciaal onderzoek, dat nieuw is voor de HAS. In dit onderzoek wordt gekeken naar de verspreiding en de activiteit van de runderen in het gebied aan de hand van data die door de kragen wordt geregistreerd. De GPS-kragen die de runderen om hebben gekregen beschikken over een GPS-ontvanger en een activiteitssensor. De GPS-ontvanger bepaalt de locatie en de activiteitssensor meet de acceleratie en kopbewegingen van de runderen. Deze gegevens geven een helder beeld van het graas-, rust en verplaatsingsgedrag van de kudde bij Slot Loevestein. Met deze informatie kan natuurlijk begrazing in natuurgebieden worden geoptimaliseerd. Soortgelijke onderzoeken vinden op verschillende plaatsen in Nederland plaats. Zoals bij wisenten in het Kraansvlak en edelherten op de Veluwezoom.

De kudde telt op dit moment 41 dieren en is een zogenoemde sociale kudde, waarin zowel mannelijke als vrouwelijke, jonge en oudere dieren op een natuurlijke manier samenleven. De runderen leven het hele jaar buiten. Er leven maar zoveel dieren in het gebied, als er voedsel is in de winterperiode. Dat zorgt ervoor dat de runderen in de Rode Geus bij Slot Loevestein met GPS zender. (foto: FREE Nature)zomer, wanneer er meer dan genoeg te eten is, bepaalde stukken van het gebied vermijden. Voor andere stukken in het gebied lijken de dieren juist een voorkeur te hebben. Dit beïnvloed de structuur van de vegetatie en daarmee het voorkomen van planten en dieren. Verder zijn er op dit moment nog veel dingen onduidelijk, zoals het nachtritme van de runderen en de activiteiten op bepaalde plekken in het gebied. Want de beheerder kan de dieren niet altijd en overal opbserveren. Dit onderzoek geeft een schat aan informatie over het terreingebruik van de dieren en de factoren die dit beïnvloeden.

Tekst: Tanja de Bode, FREE Nature en Marjolein Sterk, ARK
Foto's: FREE Nature