Zeeschildpad vertrek

Herstelde zeeschildpadden terug naar de natuur

Stichting RAVON
9-AUG-2009 - In het najaar van 2008 spoelden niet lang na elkaar twee zeeschildpadden aan op de Nederlandse kust. Het eerste dier werd opgevangen door Ecomare en doorgestuurd naar Burgers’ Zoo, het tweede dier is ter revalidatie in Diergaarde Blijdorp terechtgekomen. Inmiddels zijn beide dieren dankzij intensieve zorg zo hersteld dat ze weer kunnen worden uitgezet in de vrije natuur! Afgelopen vrijdag heeft één van beide schildpadden in Portugal zijn vrijheid terug gekregen.

Bericht uitgegeven door RAVON op zondag 9 augustus 2009

In het najaar van 2008 spoelden niet lang na elkaar twee zeeschildpadden aan op de Nederlandse kust. Het eerste dier werd opgevangen door Ecomare en doorgestuurd naar Burgers’ Zoo, het tweede dier is ter revalidatie in Diergaarde Blijdorp terechtgekomen. Inmiddels zijn beide dieren dankzij intensieve zorg zo hersteld dat ze weer kunnen worden uitgezet in de vrije natuur! Afgelopen vrijdag heeft één van beide schildpadden in Portugal zijn vrijheid terug gekregen.

Burgers’ Zoo en Diergaarde Blijdorp zetten op woensdag 22 juli de twee zeeschildpadden op transport naar het zuiden van Portugal. Op het meest zuidwestelijke punt van Europa werd vrijdag 7 augustus één dier in samenwerking met het aquarium van Lissabon door specialisten van Zoomarine weer uitgezet in de vrije natuur.

Zeer slechte conditie
Op 23 oktober 2008 spoelde de eerste dikkopschildpad meer dood dan levend aan in Groote Keeten, boven Callantsoog (Noord-Holland). Nadat het dier door Ecomare was opgevangen en acute medische zorg had ontvangen, verhuisde het een dag later naar Burgers’ Zoo. Op 21 november 2008 spoelde een tweede zeeschildpad aan bij Westenschouwen (Zeeland). Zijn toestand was vergelijkbaar met die van het eerste aangespoelde dier, alleen ging het deze keer om een jong exemplaar. Het halfvolwassen dier uit Groote Keeten woog slechts 15 kilo (normaal 20 kilo), had longontsteking, oogontsteking en wonden op de kop, miste een deel van een flipper, zat vol met olie en was sterk onderkoeld. Het jonge dier in Diergaarde Blijdorp was sterk vermagerd en woog slechts 2,5 kilo (normaal 4 kilo).

Natuurlijk leefgebied
De dikkopschildpad komt voor in het Middellands Zeegebied en het westelijke deel van de Atlantische Oceaan voor de kust van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, waar het water warmer is dan in de Noordzee. Om die reden worden de dieren in Portugal uitgezet. Een tweede populatie van deze diersoort leeft in het Caribische gebied. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de dieren tijdens de migratie oostwaarts vanuit de Atlantische populatie in noordelijke stromingen terechtgekomen. Vermoed wordt dat de dieren door ziekte of verwonding gedurende lange tijd aan het oppervlak hebben gedreven en zo in de te koude Nederlandse wateren terecht zijn gekomen. De dikkopschildpad staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de World Conservation Union (IUCN).

Meer informatie
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Bas Lukkenaar (tel. 026 – 353 72 11 of b.lukkenaar@burgerszoo.nl) en Constance Alderlieste (tel. 010 – 443 14 57 / 427 of c.alderlieste@blijdorp.nl)

Foto boven: één van de schildpadden bij aankomst
Foto onder: dezelfde schildpad bij vertrek

Bron en foto's: Burgers’ Zoo en Diergaarde Blijdorp