Wilgenschuimcicade_schuim_moraal

Spuug in je nek

Wageningen University
29-MEI-2009 - In een park of plantsoen met hoge wilgen is op dit moment de kans groot dat er een klodder in je nek valt. Je denkt eerst aan een vies vogelpoepje maar het valt mee: de substantie is nogal waterig en ziet eruit als een klodder spuug. Het is het werk van de wilgenschuimcicade.

Bericht uitgegeven door Alterra Wageningen UR op vrijdag 29 mei 2009

In een park of plantsoen met hoge wilgen is op dit moment de kans groot dat er een klodder in je nek valt. Je denkt eerst aan een vies vogelpoepje maar het valt mee: de substantie is nogal waterig en ziet eruit als een klodder spuug. Het is het werk van de wilgenschuimcicade.

De larven van de wilgenschuimcicade (Aphrophora salicis) leven op wilgen waar ze met hun naaldvormige monddelen aan de twijgen zuigen en het overtollige boomsap opkloppen tot een witte schuimachtige substantie. Ze maken dit schuim als bescherming tegen uitdroging en tegen natuurlijke vijanden zoals vogels. Er wordt vaak zoveel schuim geproduceerd dat veel vocht naar beneden druppelt. Bij wegvegen van het schuim worden de donkere traag bewegende tot 8 mm lange larven zichtbaar. Vanaf juli worden ze volwassen. Ze zijn dan groenig van kleur en hebben springpoten en vleugels. Ze leggen hun eieren diep in het hout van twijgen die daardoor kunnen verleppen. Nauw verwante cicaden (spuugbeestjes) leven op els, es en populier en op tuinplanten zoals phlox, lavendel en berberis.

  Wilgenschuimcicade
  Larven van de wilgenschuimcicade
Alterra heeft een netwerk van vaste waarnemers voor het monitoren van insectenplagen (en plaagjes) op bomen en struiken in bos, natuur, wegbeplantingen en stedelijk groen. Ook losse waarnemingen zijn natuurlijk van harte welkom. Aanmelden kan via www.insectenweb.nl. Op deze website is ook meer informatie te verkrijgen over insecten op bomen en planten.

Al sinds 1964 worden gegevens verzameld die inzicht kunnen geven in de effecten van klimaatverandering op insectenplagen. Verder wordt informatie verzameld over nieuwe binnenkomende plagen vanuit andere werelddelen.

Meer informatie over dit onderzoek is te lezen op www.kennisonline.wur.nl.

Tekst en foto’s: Leen Moraal, Alterra Wageningen UR