grauwe kiekendief

Grauwe kiekendief na 70 jaar terug in Overijssel

16-AUG-2011 - Een paartje grauwe kiekendieven heeft met succes gebroed in Overijssel. Het is het eerste succesvolle broedgeval in de provincie in zeventig jaar. De roofvogels kozen een graanveld dat grenst aan de Engbertsdijksvenen, het hoogveenreservaat van Staatsbosbeheer in de gemeente Twenterand.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Een paartje grauwe kiekendieven heeft met succes gebroed in Overijssel. Het is het eerste succesvolle broedgeval in de provincie in zeventig jaar. De roofvogels kozen een graanveld dat grenst aan de Engbertsdijksvenen, het hoogveenreservaat van Staatsbosbeheer in de gemeente Twenterand.

Het begon met een mannetje. Een medewerker van Staatsbosbeheer zag hem regelmatig buiten de Engbertsdijksvenen, in het aangrenzende landbouwgebied. Groot was zijn verbazing toen het mannetje gezelschap kreeg van een vrouwtje. Nog spannender werd het toen hij het vrouwtje met nestmateriaal zag landen in een graanveld. Tijd om Ben Koks van de Stichting Grauwe Kiekendief er bij te betrekken.

Grauwe kiekendief (foto: Saxifraga-Mark Zekhuis)

Ver van huis
Koks was zeer verrast met deze vestiging zo ver van Oost-Groningen, het kerngebied van de roofvogel. In overleg met de eigenaar van het tarweveld zorgde hij dat de vogels ongestoord konden broeden. Om fotografen en vogelkijkers op afstand te houden, werd de locatie van de vogels niet meer dagelijks op de website waarneming.nl geplaatst en kreeg de berm een tijdelijk parkeerverbod.

Gaas
Uit een controle van het nest bleek dat er drie jongen waren. Om ze te beschermen werd het nest voorzien van een gazen kooi, zoals de stichting die ook in Groningen gebruikt. De jongen kunnen binnen het gaas een beetje rondscharrelen, rovers worden buiten gehouden. Begin augustus zijn de jongen onder het toeziend oog van de landbouwer geringd.

Bijzondere bezoekers
De grauwe kiekendieven zijn niet de enige bijzondere bezoekers van het gebied. In het landbouwgebied is ook een paartje bruine kiekendieven gezien. In Engbertsdijksvenen zijn dit voorjaar kraanvogels gespot. De combinatie van landbouwgebied en natuurreservaat lijkt hierbij van belang.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Saxifraga-Mark Zekhuis