ringslang

Dikke vrouwentijd in reptielenland

Stichting RAVON
18-JUN-2009 - De grootste inheemse reptielen zijn de komende weken op hun dikst: de ringslangvrouwtjes zijn zwanger! In juni zoeken ze plekken op om hun eieren af te zetten. Afhankelijk van hun grootte, tot ongeveer 130 centimeter, zetten de wijfjes tot zo'n 35 eieren, die zo groot zijn als een olijf, af op plekken met een voldoende hoge luchtvochtigheid en temperatuur.

Bericht uitgegeven door RAVON op donderdag 18 juni 2009

De grootste inheemse reptielen zijn de komende weken op hun dikst: de ringslangvrouwtjes zijn zwanger! In juni zoeken ze plekken op om hun eieren af te zetten. Afhankelijk van hun grootte, tot ongeveer 130 centimeter, zetten de wijfjes tot zo'n 35 eieren, die zo groot zijn als een olijf, af op plekken met een voldoende hoge luchtvochtigheid en temperatuur.

  ringslang
Vaak zijn dit speciale ringslangbroeihopen zoals die in steeds meer leefgebieden door vrijwilligers en terreinbeherende instanties worden opgeworpen, maar ook compost- en maaiselhopen en andere plekken met rottingswarmte worden gebruikt.

Formaat van een flinke regenworm
Ringslangen gebruiken vaak jaar in jaar uit dezelfde eiafzetplek. Nieuwe plekken worden eerst uitgebreid geïnspecteerd door de dame in kwestie. Voldoet deze niet aan haar eisen, dan zoekt ze verder naar een geschiktere eiafzetplek die haar nakomelingen een optimale kans op ontwikkeling geeft. Na de eiafzet kijkt ze echter niet meer op of om naar haar kroost dat dus aan zijn lot wordt overgelaten. Afhankelijk van de temperatuur kruipen na 6 tot 8 weken de nieuw geboren ringslangetjes uit het ei. Zij zijn dan 14 tot 20 centimeter lang, het formaat van een flinke regenworm…. Maar wel al met het kenmerkende gele ringetje in de nek en de typische gevorkte slangentong waarmee ze al ‘tongelend’ de omgeving verkennen.

Niet mensenschuw
Wie denkt dat dit fenomeen vooral te zien is in kwetsbare, niet toegankelijke natuurgebieden heeft het mis. De, overigens ongevaarlijke, ringslang schuwt de nabijheid van mensen niet; rondom steden als Amsterdam, Utrecht en Gouda komen omvangrijke populaties voor. En die randstedelijke ringslangen zetten hun eieren niet zelden af in (compost)hopen in particuliere tuinen, boerderijen, volkstuincomplexen, maneges en kinderboerderijen.

Wie zelf een broeihoop wil gaan aanleggen kan hierover meer lezen op www.ravon.nl, onder het kopje 'Veelgestelde vragen'.

Foto: Een wel hele dikke, zwangere ringslangdame in Houten, onder de rook van Utrecht. 

Tekst en foto: Ingo Janssen (RAVON)