distelvlinder-klein

Gele trui voor distelvlinder?

De Vlinderstichting
30-JUL-2009 - Komend weekend, 1 en 2 augustus, wordt de tuinvlindertelling gehouden. De vlinders vliegen volop en het lijkt erop dat dit weekend de distelvlinder stevig op nummer 1 zal komen. Wie weet laten ook keizersmantel en oranje luzernevlinder zich zien.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op donderdag 30 juli 2009

Komend weekend, 1 en 2 augustus, wordt de tuinvlindertelling gehouden. De vlinders vliegen volop en het lijkt erop dat dit weekend de distelvlinder stevig op nummer 1 zal komen. Wie weet laten ook keizersmantel en oranje luzernevlinder zich zien.

Het Belgische vlindertelweekend van Natuurpunt en haar Waalse zustervereniging Natagora is toe aan haar derde editie. De actie wordt vanaf dit jaar ook overgenomen door De Vlinderstichting, zodat in heel België én Nederland op hetzelfde moment de vlinders worden geteld. Het jaar 2009 lijkt tot dusver een goed jaar te zijn voor onze vlinders. Maar om dit met cijfers te kunnen staven, zijn tellingen noodzakelijk. Iedereen kan hieraan meedoen door tijdens het telweekend in de eigen tuin naar vlinders te kijken, ze op naam te brengen, te tellen én het grootste aantal dat tegelijk is gezien door te geven. Om de vlinders te herkennen is op de site een zoekkaart opgenomen die kan worden geprint. Daarop staan de vlinders die we in de tuin kunnen verwachten.

Of je nu een kleine of een grote tuin hebt, of je midden in de stad woont of in het buitengebied en zelfs als je alleen maar wat bloempotten op je balkon hebt staan, je kunt meedoen met de tuinvlindertelling. Zeker nu, midzomer, zijn er, als het weer een beetje meezit, vlinders te zien. De drie soorten koolwitjes beginnen een nieuwe generatie en de boomblauwtjes vliegen nog volop rond. Het lijkt ook een redelijk jaar te worden voor de dagpauwoog en de gehakkelde aurelia, soorten die zich in de tuin prima thuis voelen. Als kers op de slagroom heb je zelfs kans op een zeldzaamheid als keizersmantel of oranje luzernevlinder, want deze zijn de afgelopen dagen op diverse plekken in het land gezien.

Hoe werkt het?
Meedoen is heel makkelijk: tijdens het telweekend op 1 en 2 augustus tel je de vlinders in je eigen tuin. Het maakt niet uit of je de vlinders op een bloem hebt gezien of fladderend door de lucht. Alle vlinders die je ziet tel je. Maar je noteert van elke soort enkel het maximum dat je tegelijk tegenkwam. Op de website www.vlindermee.be of www.vlindermee.nl kan je de vlinders die je in je tuin zag doorgeven. Voor mensen die de smaak te pakken hebben is er ook een mogelijkheid om maandelijkse teller te worden. We zijn benieuwd naar de resultaten, want zoals het er nu uitziet gaat de distelvlinder hoge ogen gooien voor de gele trui. De achtervolgende groep zit waarschijnlijk op minuten achterstand.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting