Bergveldwesp.
Polistes biglumis bimaculatus.
Vrouwtje op nest.
GFD-licentie

Zeldzame bergveldwesp in de Achterhoek

20-AUG-2011 - In natuurgebied Heidehoekse Vloed bij Doetinchem is een nest van de zeer zeldzame bergveldwesp gevonden. Tot nu toe kwam deze soort alleen voor in Zuid- en Midden-Limburg. Met de vestiging in de Achterhoek heeft de wespensoort een flinke sprong noordwaarts gemaakt.

Bergveldwesp op nest (foto: Michael Apel)Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

In natuurgebied Heidehoekse Vloed bij Doetinchem is een nest van de zeer zeldzame bergveldwesp gevonden. Tot nu toe kwam deze soort alleen voor in Zuid- en Midden-Limburg. Met de vestiging in de Achterhoek heeft de wespensoort een flinke sprong noordwaarts gemaakt.

De bergveldwesp komt voor in Europa, Noord-Afrika en oostwaarts tot in Japan. De eerste melding in Nederland stamt al uit 1949, maar de de wesp werd vooral in de jaren '90 regelmatig aangetroffen. Hij vestigde zich onder andere rond de Zuid-Limburgse mergelgroeves.

Veldwespen zijn sociale wespen met vrij kleine volken. Ze maken open nesten en vallen in de vlucht op door de naar achter afhangende poten. De vliegtijd van de bergveldwesp loopt in ons land van mei tot in september.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Michael Apel, GFD-licentie