Afgewaaid nest waarna kraaien er in hebben zitten wroeten.

Eikenprocessierups vliegt uit, nesten uit bomen gewaaid

De Natuurkalender
16-JUL-2010 - De eerste vlinders van de eikenprocessierupsen zijn uitgevlogen. De uitvliegdatum is vergelijkbaar met vorig jaar. Door de harde wind zijn de nesten die vol met brandharen zitten uit de bomen gewaaid met alle risico’s van dien voor mens en dier. De vestiging van de rups in Friesland blijkt steeds uitgebreider te zijn.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender en Biocontrole op [publicatiedatum]

De eerste vlinders van de eikenprocessierups zijn uitgevlogen. De achterstand in ontwikkeling op vorig jaar is ingehaald door de hoge temperaturen. Door de harde wind zijn de nesten die vol met brandharen zitten uit de bomen gewaaid met alle risico’s van dien voor mens en dier. De vestiging van de rups in Friesland blijkt steeds uitgebreider te zijn.

Uitvlieggaten in een nest van de eikenprocessierupsen (foto: Silvia Hellingman)Vorig jaar werden de eerste vlinders van de eikenprocessierups op 17 juli waargenomen. Dit jaar meldden Henry Kuppen van Kuppen Boomverzorging BV en Silvia Hellingman van Biocontrole op 15 juli dat ze uitvlieggaten zien op diverse locaties in Nederland. Eerder dit jaar liep de ontwikkeling van de eikenprocessierups nog achter op het schema van vorig jaar, maar door de warmte hebben ze een aardige inhaalslag kunnen maken. Daarnaast zijn nesten nu nog actief. Zoals voorspeld duurt de periode van overlast daardoor dit jaar langer dan normaal.

Gezondheidsrisico’s door verwaaide nesten
De storm van de afgelopen dagen heeft veel schade in Nederland aangericht. Bijkomend probleem is dat er veel eikenprocessierupsnesten uit de bomen gewaaid zijn. De eikenprocessierupsen hebben zich in die nesten een aantal keer verveld. Bij elke vervelling blijven de brandharen achter. De nesten zitten dus bomvol met deze brandharen. De afgewaaide nesten kunnen voor veel overlast zorgen bij mensen en huisdieren. Als mensen afgewaaide nesten tegenkomen moeten ze die niet zelf aanraken of verwijderen. Het beste is om de gemeente te bellen en er melding van te doen zodat mensen met gespecialiseerde uitrusting de nesten kunnen verwijderen. Silvia Hellingman zag dat kraaien in een afgewaaid nest zaten te wroeten waardoor de nesten sneller uit elkaar vallen en de haren zich nog sneller door de omgeving kunnen verspreiden.

Nest eikenprocessierups bijna uit boom gewaaid na storm (foto: Silvia Hellingman)

Afgewaaid nest eikenprocessierups met kraaienwroetgaten (foto: Silvia Hellingman)

Uitgebreid in Friesland
De afgelopen weken zijn er op steeds meer plaatsen in Friesland eikenprocessierupsen aangetroffen. Inmiddels zijn ze ook in de buurt van Heerenveen gevonden.

Tekst: Silvia Hellingman, Biocontrole en Arnold van Vliet, De Natuurkalender
Foto’s: Silvia Hellingman