Fitis

Tjiftjaffen alert

De Natuurkalender
15-MRT-2012 - Het is half maart, dus tjiftjaffentijd. Bij de Natuurkalender is dit dé tijd dat de eerste tjiftjaffen weer doorgegeven worden. Na te hebben overwinterd in Zuid-Europa of Noord-Afrika komen ze nu weer naar Nederland gevlogen. De komende dagen komt de wind uit het zuiden, met de wind in de rug zullen ze hier snel kunnen zijn en verwachten we dat de vogels massaal te horen zullen zijn.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender [land] op [publicatiedatum]

Het is half maart, dus tjiftjaffentijd. Bij de Natuurkalender is dit dé tijd dat de eerste tjiftjaffen weer doorgegeven worden. Na te hebben overwinterd in Zuid-Europa of Noord-Afrika komen ze nu weer naar Nederland gevlogen. De komende dagen komt de wind uit het zuiden, met de wind in de rug zullen ze hier snel kunnen zijn en verwachten we dat de vogels massaal te horen zullen zijn.

Tjiftjaf (foto: Dirk Hilbers)De tjiftjaffen hebben overwinterd in het zuiden van het Iberisch Schiereiland, Marokko en een aantal andere landen in Noord-Afrika. Nu komen ze terug om te broeden. Dat doen ze in zo’n beetje heel Europa en Azië tot aan het oosten van Siberië.

Uit gegevens van De Natuurkalender van de afgelopen jaren blijkt dat in de eerste maanden van het jaar tjiftjaffen sporadisch worden doorgegeven. Tot zo’n twintig waarnemingen per week. Zo ineens half maart schiet dat aantal omhoog naar meer dan honderd of zelfs tweehonderd meldingen. De tjiftjaf heeft blijkbaar een redelijk vast moment van terugkeren. Kijkend naar de afgelopen jaren zit daar maximaal zo’n twee weken verschil tussen.

Let op of u de komende week ook uw eerste tjiftjaf hoort en meld dit aan De Natuurkalender.

Wilt u weten hoe de tjiftjaf klinkt? Luister hier.

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto: Dirk Hilbers, Saxifraga