Bloei berk

Begin hooikoortsseizoen berk

De Natuurkalender
30-MRT-2008 - De berkenbomen in Nederland staan op het punt om in bloei te komen. Daarmee start voor veel mensen het hooikoortsseizoen. De kans is groot dat er dit jaar veel berkenpollen komen.

Bericht uitgegeven op zondag 30 maart 2008 door De Natuurkalender

De berkenbomen in Nederland staan op het punt om in bloei te komen. Daarmee start voor veel mensen het hooikoortsseizoen. De kans is groot dat er dit jaar veel berkenpollen komen.

Bloeiende berk, Foto: Arnold van VlietBerken zijn te herkennen aan hun karakteristieke witte stam. De mannelijke katjes hebben zich de laatste dagen steeds verder uitgerekt en met de verwachte maximumtemperaturen van rond de 13 graden zullen ze hun stuifmeelkorrels, ook wel pollen genaamd beginnen los te laten.

In het Elkerliek Ziekenhuis te Helmond zijn vorige week al enkele pollen geteld (zie figuur 1). Vrijwel tegelijkertijd met de start van de bloei ontplooien ook de bladeren van de berk zich. Het frisse groen van de bladeren geeft altijd een lekker voorjaarsgevoel maar voor de mensen die hooikoortsklachten is het dus ook het teken dat de berken gaan bloeien.

Grote kans op veel berkenpollen dit jaar
Het totale aantal berkenpollen dat er per jaar wordt geproduceerd door berken loopt zeer sterk uiteen. Het ene jaar zijn er veel pollen en het jaar erna weer minder. Dit gaat vrijwel elk jaar op maar niet altijd. Als we terugkijken naar de pollentellingen van het LUMC in de afgelopen jaren dan hadden we in 2004 veel pollen, 2005 weinig, in 2006 zeer veel en in 2007 weer beduidend minder maar ook weer niet echt laag. Dit is mogelijk mede veroorzaakt door de zeer warme en zeer droge omstandigheden in april vorig jaar. Dit jaar zijn we dus volgens het ritme van de berken weer toe aan een jaar met veel berkenpollen. Voor hooikoortspatienten zou een regenachtige aprilmaand voor enige verlichting kunnen zorgen aangezien de pollen dan sneller uitspoelen. Het berkenpollenseizoen duurt ongeveer een maand lang.

Meer informatie over hooikoorts inclusief de pollentellingen van het LUMC en het Elkerliek Ziekenhuis is te vinden op www.natuurkalender.nl. Op www.pollennieuws.nl vindt u filmpjes over de diverse hooikoortsplanten als ook een wekelijkse hooikoortsverwachting. Uw eigen eerste bloeiwaarnemingen van de berk kunt u doorgeven op http://www.natuurkalender.nl/inloggen.asp. Met behulp van uw waarnemingen kunnen de hooikoortsverwachtingen verbeterd worden.


Figuur 1: Pollentellingen van het Elkerliek Ziekenhuis te Helmond. De grijze balken geven de gemiddelde wekelijkse concentratie berkenpollen weer in de jaren 90. De rode lijn geeft het dagelijks aantal getelde berkenpollen van dit jaar (Bron: www.natuurkalender.nl).

Tekst en foto: Arnold van Vliet, De Natuurkalender