zwartkop_man

Zwartkoppen: je hoort ze eerder dan je ze ziet!

Sovon Vogelonderzoek Nederland
5-APR-2008 - Eind maart, begin april is de periode van de terugkeer van de zwartkop. Plotseling zijn ze er en dan laten zij zich horen ook! Het zien van een zwartkop is een stuk lastiger, omdat ze vaak verscholen zitten in de struiken.

Bericht uitgegeven op zaterdag 5 april 2008 door SOVON

Eind maart, begin april is de periode van de terugkeer van de zwartkop. Plotseling zijn deze vogels er, en dan laten zij zich horen ook! Het zien van een zwartkop is een stuk lastiger, omdat ze vaak verscholen zitten in de struiken.

Nu de struiken nog niet volledig in bloei en blad zijn, is de kans om een zwartkop in de kijker te krijgen wat groter. Het is een egaal grijze vogel met lichtbruine bovendelen. Het mannetje heeft een zwarte kruin; het vrouwtje en de juveniel een roodbruine. De zang van het mannetje lijkt op de zang van de merel, maar dan veel sneller en gehaaster. De zang wordt ook wel eens verward met de parelende melodie van zachte, heldere fluittonen van de tuinfluiter. 

De zwartkop is een veelgeziene broedvogel in Nederland: hij broedt vrijwel overal in ons land. De hoogste dichtheden worden gevonden in oude loofbossen met een goed ontwikkelde struiklaag.

De Natuurkalender houdt bij wanneer de zwartkop voor het eerst wordt gezien of gehoord in Nederland. Meestal komen de eerste exemplaren in maart of april ons land binnen. Het kaartje hieronder geeft weer waar de soort dit jaar al waargenomen is. Geef zelf ook uw eerste waarneming van de zwartkop door aan De NatuurKalender


Figuur: www.Natuurkalender.nl

Tekst en foto: Harvey van Diek, SOVON