kleine vossen op buddleia

Vulling voor Buddleja's

De Vlinderstichting
16-JUL-2008 - De Buddleia, ofwel vlinderstruik, staat bijna overal volop in bloei. Om de naam eer aan te doen moeten er alleen wel vlinders zijn! De komende weken zal de Buddleia nog kleuriger moeten worden.
Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op woensdag 16 juli 2008

De Buddleja, ofwel vlinderstruik, staat bijna overal volop in bloei. Om de naam eer aan te doen moeten er alleen wel vlinders zijn! De komende weken zal de Buddleja nog kleuriger moeten worden.

Steeds meer mensen hebben de vlinderstruik in hun tuin staan. Deze mooie fors uitgroeiende struik heeft grote bloempluimen en de nectar die door de bloemen wordt gevormd is een lekkernij voor vlinders. De vlinderstruik is een fantastische kroeg, waar vlinders hun buik vol kunnen drinken. Iedere bloempluim bestaat uit honderden bloempjes, die in de goede tijd echte drinkbekertjes zijn. Kijk maar eens bovenin zo’n bloempje en je ziet de nectar zitten.

 
  Vlinderstruik met kleine vossen
Bijna alle tuinvlinders maken graag gebruik van de vlinderstruik. Met name de grote en opvallende atalanta is er regelmatig op te zien, maar ook dagpauwoog, kleine vos, gehakkelde aurelia en distelvlinder komen graag even langs. De drie soorten koolwitjes maken allemaal gebruik van de vlinderstruik en het mooie felblauw gekleurde boomblauwtje gebruikt de struik niet alleen om nectar te drinken, maar de rupsen kunnen ook leven van de bloemknoppen. De afgelopen weken was het bijzonder rustig met vlinders en de vroeg bloeiende de struiken hebben nog niet veel vlinderbezoek gehad. Dat lijkt nu te gaan veranderen. De gehakkelde aurelia wordt veel gezien en ook de andere genoemde ‘kroeglopers’ zullen de komende dagen en weken toenemen.

Of het weer een topjaar wordt op de vlinderstruiken moeten we afwachten. Veel mensen herinneren zich nog wel struiken met meer dan tien en soms zelfs meer dan dertig vlinders. Die herinnering blijft hangen en men denkt vaak dat het vroeger altijd zo was, maar jaren met zulke grote aantallen zijn wel echte uitzonderingen.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: Henk Bosma