roze pelikaan in Disney's Animal Kingdom

Weer pelikaan ontsnapt uit Artis

Sovon Vogelonderzoek Nederland
8-AUG-2008 - Net als een paar jaar geleden is er ook nu weer een roze pelikaan ontsnapt uit Artis. Waar hij zich op dit moment bevindt is niet bekend.
Bericht uitgegeven door SOVON op vrijdag 8 augustus 2008

Net als in 2005 is er ook nu weer een roze pelikaan uit Artis ontsnapt. Blijkbaar zijn de vleugels niet goed geknipt of weer aangegroeid waardoor deze reus onder de vogels de vrijheid kon kiezen. Waar het dier zich op dit moment bevindt, is niet bekend.

"Het is wel de bedoeling dat de pelikaan terugkomt in Artis, want Amsterdam is niet echt een goede plek voor deze vogel, vanwege het verkeer en de drukke wateren", zei een medewerker van de dierentuin. De vogel, die van nature voorkomt in Rusland, Oost-Europa en Afrika, zou volgens hem wel kunnen overleven in de Nederlandse natuur. Het klimaat is prima geschikt en er is voedsel genoeg. Het gebeurt overigens wel vaker dat vogels ontsnappen uit dierentuinen of waterwildcollecties. Over het algemeen overleven ze het niet zo heel lang, maar sommige soorten zoals de halsbandparkiet en nijlgans hebben zich weten te handhaven en horen bij een dagje randstad.

In 2005 ontsnapte er ook al eens een pelikaan uit Artis. Die kreeg de bijnaam 'snelle Pelle'. Het dier maakte een flinke reis, via de Oostvaardersplassen naar Friesland. In eerste instantie werd hij daar met rust gelaten, omdat hij zichzelf wist te voorzien van vis. Na een tijdje bleek hij toch wel een vreemde eend in de bijt, hij werd dunner en zijn vacht werd vaal. Hij is toen gelokt met een vis en teruggebracht naar Artis. Of dat met deze pelikaan ook zal lukken is maar de vraag. Eerst zal hij teruggevonden moeten worden. Hij zou al gesignaleerd zijn in de buurt van het Centraal Station. Artis roept mensen op om, als de pelikaan gezien wordt, het dier vooral met rust te laten.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON
Foto: Raul, GNU Free Documentation License