rode wouw

Zeldzame roofvogel broedt in Noord-Nederland

Sovon Vogelonderzoek Nederland
7-SEP-2008 - Het gaat relatief goed met de Nederlandse roofvogels, zo lijkt het. Na de succesvolle broedgevallen van de zeearend in de Oostvaardersplassen, heeft Noord-Nederland er sinds dit jaar ook een nieuwe broedende roofvogel bij: de rode wouw.

Bericht uitgegeven door SOVON op zondag 7 september 2008

Het gaat relatief goed met de Nederlandse roofvogels, zo lijkt het. Na de succesvolle broedgevallen van de zeearend in de Oostvaardersplassen, heeft Noord-Nederland er sinds dit jaar ook een nieuwe broedende roofvogel bij: de rode wouw.

Deze zomer bracht een rode wouwenpaar succesvol een jong groot in een natuurgebied van Natuurmonumenten in Oost-Groningen. Deze roofvogel broedde al eerder op andere plekken in ons land, zo blijkt uit gegevens van SOVON ,maar nog nooit in Noord Nederland. De rode wouw broedt het liefst in cultuurlandschappen, waar graslanden worden afgewisseld met akkers en bosjes. Het nest wordt gemaakt van takken en is vaak hoog in een oude loofboom te vinden.

De broedende wouwen in Groningen werden opgemerkt door vrijwilligers van Vogelwerkgroep De Hop. Om verstoring te voorkomen, heeft de vogelwerkgroep de broedpoging stil gehouden. "We hebben de kring zo klein mogelijk proberen te houden, in het belang van de vogel. Zelfs de meeste leden van onze werkgroep wisten het niet," vertelt Jan Lantinga trots. Lantinga ontdekte het rode wouwenpaar samen met medevrijwilliger Nico de Vries. Ook bij SOVON was het broedgeval slechts bij een enkeling bekend. Lees hier het hele verhaal en bekijk de foto's van Natuurmonumenten.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON 
Bron: Natuurmonumenten
Foto: Thomas Kraft, Wikipedia GNU Free documentation license