das verkeerslachtoffer JASJA DEKKER

‘Plan Eurlings gaat ten koste van zoogdieren’

Zoogdiervereniging
7-OKT-2008 - Het plan van minister Eurlings om de maximale snelheid op N-wegen te verhogen naar 100 kilometer per uur gaat extra verkeersslachtoffers veroorzaken onder zoogdieren als dassen, reeën, wilde zwijnen, bunzingen en boommarters. Dat stelt Zoogdiervereniging VZZ in reactie op de vorige week bekend gemaakte plannen.

Bericht uitgegeven door Zoogdiervereniging VZZ op dinsdag 7 oktober 2008

Het plan van minister Eurlings om de maximale snelheid op N-wegen te verhogen naar 100 kilometer per uur gaat extra verkeersslachtoffers veroorzaken onder zoogdieren als dassen, reeën, wilde zwijnen, bunzingen en boommarters. Dat stelt Zoogdiervereniging VZZ in reactie op de vorige week bekend gemaakte plannen.

 
 

Verkeersslachtoffer

Snelheidsverhogingen leiden tot meer verkeerslachtoffers onder de dieren. Dit blijkt uit onderzoek van Frank van Langevelde (Resource Ecology Group, Wageningen Universiteit) en Rinus Jaarsma (Landgebruiksplanning, Wageningen Universiteit). En dit zal ook gelden voor het opwaarderen van de maximum snelheid op N-wegen naar 100 kilometer per uur.

Nu al is het verkeer de belangrijkste doodsoorzaak van veel zoogdieren. Het gaat dan bijvoorbeeld om dassen, reeën, konijnen, egels, wilde zwijnen, bunzingen en boommarters. Bij de boommarter is verkeer waarschijnlijk de doodsoorzaak in zo’n 90 procent van alle gevallen. Dat is jaarlijks 15 tot 30 procent van de totale populatie. Voor dassen sterft jaarlijks zo’n 12 procent van de populatie (500 dassen) door verkeer. Maar ook bij de op zich succesvol geherintroduceerde otters en bevers is verkeer een van de belangrijkste doodsoorzaken. Onderzoek van Zoogdiervereniging VZZ heeft aangetoond dat per jaar meer dan 100.000 en mogelijk zelfs meer dan 300.000 egels worden doodgereden.

Zoogdiervereniging VZZ roept de minister op zijn plannen ter heroverwegen en pleit juist voor het afwaarderen van wegen (naar 60 kilometer) rond natuurgebieden. Indien de minister zijn plannen toch door wil zetten zijn compenserende maatregelen in de vorm van verkeersluwe gebieden rondom de op te waarderen N-wegen noodzakelijk. Verder moet tegelijkertijd de barrièrewerking van deze N-wegen worden verminderd, bijvoorbeeld door extra wildviaducten. De minister zou zijn plannen voor de N-wegen niet mogen presenteren zonder hiervoor geld te reserveren. Het betreft hier immers beschermde en bedreigde soorten.

Minister Eurlings van Verkeer wil de maximumsnelheid op N-wegen verhogen tot 100 kilometer per uur. Nu mag daar 80 kilometer worden gereden. Het gaat onder andere om de N3 (Papendrecht-Dordrecht), N18 (Varsseveld-Enschede), N35 (Zwolle-Almelo), N44 (Den Haag-Wassenaar) en N65 (Den Bosch-Tilburg). Het voorstel staat in een voorlopige versie van de Mobiliteitsaanpak, een plan dat Eurlings binnenkort aan het kabinet voorlegt.

Tekst: Zoogdiervereniging VZZ
Foto: Jasja Dekker, Zoogdiervereniging VZZ