das verkeerslachtoffer JASJA DEKKER

Snelheidsverlaging Veluwe goed voor zoogdieren

Zoogdiervereniging
26-NOV-2008 - Snelheidsverlaging op Veluwe gaat zoogdierlevens redden, zo stelt de Zoogdiervereniging.

Bericht van Zoogdiervereniging VZZ uitgegeven op woensdag 26 november 2008

 

Snelheidsverlaging op Veluwe gaat zoogdieren redden, zo stelt de Zoogdiervereniging in reactie op plannen van de provincie Gelderland.

 

De Zoogdiervereniging is blij met het initiatief van de provincie Gelderland om de maximum snelheid op een aantal provinciale wegen door de Veluwe terug te brengen tot 60 kilometer per uur. ‘Dit gaat leiden tot minder aangereden dieren!’ De Zoogdiervereniging hoopt dat andere provincies het goede voorbeeld van Gelderland gaan volgen.

 

Uit onderzoek van Frank van Langevelde (Resource Ecology Group, Wageningen Universiteit) en Rinus Jaarsma (Landgebruiksplanning, Wageningen Universiteit) blijkt dat een lagere snelheid leidt tot veel minder aangereden dieren en dus tot minder schade aan auto’s. Het gaat vooral om aanrijdingen met wilde zwijnen. Maar ook reeën, herten, dassen en boommarters zijn regelmatig verkeersslachtoffer.

 

In de provincie Gelderland leeft sinds kort ook buiten de Veluwe een populatie wilde zwijnen, namelijk in het Rijk van Nijmegen. Ook daar zou de maximum snelheid op enkele wegtrajecten verlaagd moeten worden naar 60 kilometer per uur.

 

Op 6 oktober riep de Zoogdiervereniging minister Eurlings nog op om af te zien van zijn plannen om de maximum snelheid op een aantal rijkswegen te verhogen van 80 naar 100 kilometer per uur. Zie ‘Plan Eurlings gaat ten koste van zoogdieren’.

 

Tekst: Zoogdiervereniging VZZ
Foto: Jasja Dekker, Zoogdiervereniging VZZ