Grote bonte specht

Hoor wie klopt daar kinderen!

Vogelbescherming Nederland
30-OKT-2008 - ’t Is een vreemling zeker, die verdwaald is zeker. Nee hoor, het is onze eigen vertrouwde bonte specht. In de clubkleuren rood, zwart en wit en in de maten klein, middel en groot kom je ze vrij makkelijk tegen. Dus leg je oor te luister en hoor wie daar klopt.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op donderdag 30 oktober 2008

’t Is een vreemling zeker, die verdwaald is zeker. Nee hoor, het is onze eigen vertrouwde bonte specht. In de clubkleuren rood, zwart en wit en in de maten klein, middel en groot kom je ze vrij makkelijk tegen. Dus leg je oor te luister en hoor wie daar klopt.

Een specht is makkelijk te horen. Al vanaf januari klinkt het getrommel in het bos of park (of achtertuin!) volop. Al tikkend op de bomen, bakent hij zijn territorium af en zoekt hij contact met een vrouwtje. Maar het geroffel gaat het hele jaar door, dus ook nu kan je de specht horen kloppen. Hij ‘praat’ namelijk met zijn soortgenoten door middel van klopsignalen. En mocht je je afvragen of de specht van al dat getimmer geen hoofdpijn krijgt, dan is het antwoord daarop: nee. De hersenen zijn stevig ingepakt met een soort van stootkussen, om schade te voorkomen.

Spechten zijn hele goede klimmers. Hij heeft poten met twee naar voren en twee naar achteren gerichte tenen, zodat hij zich goed kan vastgrijpen aan de boomstam. Omhoog én omlaag klimmen is daarmee een fluitje van een cent. De krachtige staart steunt daarbij tegen de stam.

Als je een specht ‘live’ wilt zien, zul je vooral goed moeten luisteren. Door het roffelen kan de locatie snel achterhalen. Toch zijn de kleuren opvallend genoeg om hem snel te kunnen waarnemen. Vooral nu de bladeren van de bomen vallen, is hij makkelijk te zien.

Onze bonte specht is er in de varianten groot, middel en klein. Deze broertjes lijken veel op elkaar, de verschillen zitten vooral in de details. Zo heeft de grote bonte specht een baardstreep, die zijn broertjes niet hebben. Ook het geluid is, voor het geoefende oor, net een tikkie anders.

Vooral de middelste bonte specht is bezig met een opmars in ons land. Deze specht vertoeft graag in oude eikenbossen. Omdat de Nederlandse bossen steeds ouder worden, is de middelste bonte specht dus steeds vaker in ons land te vinden zijn. Ze zijn dan ook steeds vaker te zien, met name in het oosten van ons land. En dat is goed nieuws!

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto's (grote bonte specht): Martin Hierck