veenhooibeestje oktober klein

Bizar: twee veenhooibeestjes

De Vlinderstichting
8-OKT-2008 - De afgelopen jaren zien we vaker dat er een extra generatie vliegt van vlindersoorten. Dit jaar was dat onder andere het geval bij landkaartje en kleine ijsvogelvlinder. Nu is er zelfs een melding van twee veenhooibeestjes op 7 oktober.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op woensdag 8 oktober 2008

De afgelopen jaren zien we vaker dat er een extra generatie vliegt van vlindersoorten. Dit jaar was dat onder andere het geval bij landkaartje en kleine ijsvogelvlinder. Nu is er zelfs een melding van twee veenhooibeestjes op 7 oktober.

Judith Bouma, die in de zomer voor De Vlinderstichting de monitoringroute voor het veenhooibeestje in het Fochteloerveen telt stuurde een mailtje met de mededeling dat ze dinsdag 7 oktober, tijdens het ene momentje zon, twee veenhooibeestjes had gezien (zie een ervan op de foto)! Dit is buitengewoon bijzonder, want het moet hier wel gaan om een tweede generatie. Het veenhooibeestje vliegt normaal gesproken alleen in juni. Wat het extra bijzonder maakt is het feit dat het dit jaar zeker niet uitzonderlijk warm is geweest. Wel was het een erg goed jaar voor het zeldzame veenhooibeestje. In juni telde Judith er al meer dan 1000 en dat was al extreem veel.

In voorgaande jaren hebben we ook een tweede generatie gezien bij de zeldzame grote vuurvlinder en de laatste jaren hebben landkaartje en kleine ijsvogelvlinder veel regelmatiger een extra vliegperiode. We nemen aan dat het veranderende klimaat en de opwarming hiervoor de trigger is. De kans dat deze twee veenhooibeestjes zich succesvol voort zullen planten is twijfelachtig. De rupsen die uit de eventueel te leggen eitjes komen zullen nog klaar moeten zijn om te overwinteren voordat de kou invalt. Maar uitzonderlijk is het wel!

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Judith Bouma