huismus

Wie wint de stadsvogelprijs?

Vogelbescherming Nederland
3-NOV-2008 - De steden Heerhugowaard, Terneuzen en Zoetermeer zijn dit jaar genomineerd voor de Stadsvogelprijs. De prijs is door Vogelbescherming Nederland uitgeschreven om creatieve projecten voor stadsvogels te stimuleren. De winnaar wordt op 4 december bekend gemaakt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro, te besteden aan een nieuw stadsvogelproject. De stadsvogelprijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op maandag 3 november 2008

De steden Heerhugowaard, Terneuzen en Zoetermeer zijn dit jaar genomineerd voor de Stadsvogelprijs. De prijs is door Vogelbescherming Nederland uitgeschreven om creatieve projecten voor stadsvogels te stimuleren. De winnaar wordt op 4 december bekend gemaakt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro, te besteden aan een nieuw stadsvogelproject. De stadsvogelprijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt.

Vogelbescherming Nederland heeft de prijs uitgeschreven om mensen bewust te maken van de vogels in hun stad. Nederland is aan het verstedelijken en daardoor moeten steeds meer vogels hun voedsel en schuilplaatsen in de steden vinden. Dat is voor veel vogels een hele opgave.

De negen soorten die het meest voorkomen in de stad, nemen allemaal af. Houtduiven, huismussen, kauwen, spreeuwen en Turkse tortels hebben het in de stad de laatste jaren steeds moeilijker. De huismus staat zelfs al op de Rode Lijst van bedreigde soorten. De stadsvogels kunnen onze hulp dus hard gebruiken.

Met betrekkelijk eenvoudige en creatieve oplossingen kunnen we de vogels in de stad helpen. Nestkasten zorgen voor broedgelegenheid, houtwallen voor voedsel. En zo zijn er nog meer oplossingen te bedenken. De steden Zoetermeer, Terneuzen en Heerhugowaard hebben alle drie laten zien wat je allemaal voor de stadsvogels kunt doen. Vol enthousiasme hebben de drie gemeenten verschillende projecten opgezet en hebben ze bewoners en scholieren bij hun plannen betrokken. Door het plaatsen van bessenstruiken of het ophangen van een voedersilo kunnen bewoners namelijk zelf ook heel veel doen. En dat hebben ze in de drie steden goed begrepen, vandaar dat ze genomineerd zijn voor de Stadsvogelprijs 2008.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Martin Hierck