Boek: Het verborgen bestaan van de gladde slang
RAVONBericht uitgegeven door RAVON op vrijdag 14 november 2008
In Nederland komen drie soorten slangen voor: de adder, de ringslang en de gladde slang. De gladde slang (Coronella austriaca) is de meest zeldzame en de minst bekende van deze drie. De soort leidt een verborgen leven en over dat leven is dan ook nog lang niet alles bekend. Ook niet over hoe de terreinen waar de soort voorkomt het beste beheerd kunnen worden. Het onlangs verschenen boek “Het verborgen bestaan van de gladde slang” biedt een uniek kijkje in het mysterieuze leven van een bijzonder dier.
De auteur is een gepassioneerd liefhebber van de gladde slang en voerde jarenlang, zowel professioneel als in zijn vrije tijd, onderzoek uit naar het leven van dit dier. Zijn ruime ervaringen en kennis leidde tot dit leuke en spannende boek, waarin de lezer op verhalende wijze wordt meegenomen in het leven en de avonturen van een gladde slang. De belevenissen worden zoveel mogelijk beschreven vanuit het dier zelf. Zonder het dier helemaal “een broek aan te trekken” en hem daarmee menselijke eigenschappen te geven. Het boek geeft tegelijkertijd veel informatie over de leefwijze van de soort. De verhalende informatie over de gladde slang zal veel lezers aanspreken.
Naast het verhaal worden op aparte pagina’s wetenswaardigheden beschreven over gedrag, jaarritmiek, voortplanting, prooien, predatoren, hoe de soort gevonden kan worden en over het beheer van leefgebieden. Het boek bevat veel foto’s. Van dezelfde auteur verschenen reeds eerder soortgelijke boeken over de levendbarende hagedis: “De tocht van een jonge hagedis” (2005) en over de rugstreeppad: “Een rugstreeppad in de polder” (2006).
“Het verborgen bestaan van de gladde slang” is een uitgave van Stichting RAVON en is geschreven door Arnold van Rijsewijk, projectmedewerker van RAVON. Het boek is full-colour, heeft 80 pagina’s en kost € 11,00 (excl. verzendkosten). Het is te bestellen via de site van RAVON of via een e-mail naar kantoor@ravon.nl.
Tekst: Tamira Hankman
Foto’s: Arnold van Rijsewijk