kolgans

Nederland, ganzenland

Sovon Vogelonderzoek Nederland
14-NOV-2008 - Het winterhalfjaar staat in het teken van ganzen. Heel veel ganzen. Ons waterrijke landje is met zijn sappige weilanden een ideale plek voor vele tienduizenden ganzen om hier te komen overwinteren. Er komen verschillende soorten voor en een aantal individuen daarvan draagt een unieke code die met een beetje oefening af te lezen is. Help mee aan onderzoek en geef de codes door.

Bericht uitgegeven door SOVON op vrijdag 14 november 2008

Het winterhalfjaar staat in het teken van ganzen. Veeeeel ganzen. Ons waterrijke landje is met zijn sappige weilanden een ideale plek voor vele tienduizenden ganzen om hier te komen overwinteren. Ze kunnen zich hier in de groene voedselrijke weilanden helemaal vol eten en dan doen ze dan ook. Wie niet van ganzen houdt, heeft een klein probleem, want een dagje buiten vertoeven zonder een gans in het vizier te krijgen is bijna niet mogelijk.

 
  Kolgans met pootring
In ons land komen zo'n tien tot veertien soorten ganzen voor waarvan de grauwe gans, kolgans, brandgans en rotgans de algemeensten zijn. Ook goed vertegenwoordigd zijn de rietganzen die te verdelen zijn in de toendra-, taiga- en kleine rietgans. Veel zeldzamer zijn de met uitsterven bedreigde dwerggans en de zeer fraai gekleurde roodhalsgans. Van beide soorten komen slechts enkele tientallen per jaar naar ons land. Het is een heel gespeur om er eentje tussen die vele duizenden 'kollen' of 'brandjes' uit te halen. Het loopt allemaal maar door elkaar en ze zitten nooit stil. De beste kansen op de dwerggans zijn de Anjummerkolken bij Tibma in Friesland. Iedere winter worden hier zo'n 20 tot 30 exemplaren gezien. Kijk voor de (soms) subtiele verschillen tussen de ganzen in een vogelboek.

 
  Kolganzen in de Ooypolder
Mocht u het speuren naar een zeldzame gans zat zijn, dan kunt u altijd op zoek naar geringde ganzen. In het kader van onderzoek zijn diverse soorten ganzen voorzien van een halsband met daarop een goed afleesbare code (zeker met een telescoop moet het lukken om de halsband af te lezen). Aan deze unieke code is de vogel altijd terug te herkennen, waar hij ook ter wereld verblijft. Op die manier is al heel wat interessante informatie over bijvoorbeeld trekgedrag naar voren gekomen. Ziet u nu zelf een gans met een halsband, geef die code dan door op www.geese.org. U krijgt dan meteen inzicht in waar de door u afgelezen gans vandaan komt en door wie hij nog meer is afgelezen. Zeer boeiend en een leuke winterse activiteit.

Veel afleesplezier!

Tekst: Harvey van Diek, SOVON
Foto's: Gerard Muskens