roesje klein

Roesje rust

De Vlinderstichting
21-NOV-2008 - De meeste vlinders zijn in de winter ei, rups of pop. Een paar overwinteren als vlinder en het roesje is daar een van. Je kunt ze wellicht vinden in de schuur of in een kelder.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op vrijdag 21 november 2008

De meeste vlinders zijn in de winter ei, rups of pop. Een paar overwinteren als vlinder en het roesje is daar een van. Je kunt ze wellicht vinden in de schuur of in een kelder.

Het roesje (Scoliopteryx libatrixis) een vlinder die in alle maanden van het jaar gezien kan worden. Deze uil heeft diep ingesneden kartels aan de voorvleugels en een paarsachtige tint. De Vlinderstichting vraagt u om in november op zoek te gaan naar het roesje en uw waarnemingen van deze soort door te geven via telmee. Het roesje is een gewone soort die verspreid over het hele land voorkomt. Hij is te vinden in open loofbossen, struwelen, moerassen, heiden, parken en tuinen en kan in alle maanden van het jaar worden waargenomen. De vlinders worden in het donker vaak foeragerend aangetroffen op smeer (een zoet mengsel van suiker, stroop en alcohol), overrijpe bramen, bessen van gelderse roos of vlier en bloemen van onder andere klimop. Soms komen de vlinders ook op licht af.

Het roesje overwintert als vlinder in schuren, bunkers, mergelgroeven, vochtige tunnels en kelders. Op vlindernet, de internetsite met alle informatie over de vlinders in Nederland, op de pagina van het roesje vindt u meer informatie en foto's van deze uil. Graag ontvangen wij de komende weken uw waarnemingen van het roesje via Telmee. De waarnemingen die u op deze manier online invoert, kunt u meteen terug zien op het kaartje dat te vinden is op vlindernet (als donkere stipjes, zoals op het voorbeeld hiernaast).

Tekst: Mathilde Groenendijk & Kars Veling, De Vlinderstichting

Foto: Kars Veling