bruine winterjuffer klein

Bruine winterjuffer zien?

De Vlinderstichting
5-JAN-2009 - Wandelend over de heide of langs bosranden kunt u, als u veel geluk hebt, een juffertje aantreffen, de bruine winterjuffer. Deze soort heeft zich de afgelopen jaren sterk uitgebreid en is momenteel als volwassen libel in winterslaap.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op 5 januari 2009

Wandelend over de heide of langs bosranden kunt u, als u veel geluk hebt, een juffertje aantreffen, de bruine winterjuffer. Deze soort heeft zich de afgelopen jaren sterk uitgebreid en is momenteel als volwassen libel in winterslaap.

Wilt u winterjuffers zien in de winter? Alleen wie veel geduld en doorzettingsvermogen heeft kan op succes rekenen. De grootste trefkans heeft u op kleine heidevelden in het binnenland, die beschut liggen in het bos. Doorzoek hier nauwkeurig grote pollen pijpenstrootje en struikheide en geef niet te snel op! De winterjuffers zitten vaak diep weggedoken in het pijpenstrootje of in het midden van de heidestruik. Winterjuffers komen aan het eind van de zomer als imago (volwassen dier) uit het water tevoorschijn en vliegen dan al snel van het water weg, op zoek naar geschikte plekken om te jagen en (later) om te overwinteren. Dit kan vele kilometers verwijderd zijn van het water waar ze uit zijn gekomen. Komt u winterjuffers tegen? Geef ze door via telmee.

Tekst: Kim Huskens & Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: Kim Huskens