zwartkop thumb

Ook in Engeland en Finland telde men tuinvogels

Sovon Vogelonderzoek Nederland
30-JAN-2009 - Afgelopen weekend werden niet alleen in ons land tuinvogels geturfd, maar ook in Engeland en Finland. In totaal zijn er afgelopen weekend dus miljoenen tuinvogels geteld.

Bericht uitgegeven door SOVON op 30 januari 2009

Afgelopen weekend werden niet alleen in ons land tuinvogels geturfd, maar ook in Engeland en Finland. In Finland telt men pas sinds kort. Engeland heeft een lange traditie als het gaat om het tellen van tuinvogels. De RSPB, zeg maar de Engelse vogelbescherming, is al in 1979 de Big Garden Birdwatch gestart. Deze tuinvogeltelling is zo succesvol dat er tegenwoordig jaarlijks meer dan een half miljoen mensen met verrekijker en opschrijfboekje in de aanslag in de achtertuin zit te turen. De RSPB rekende uit dat er afgelopen weekend meer dan drie miljoen uren naar tuinvogels is gekeken.

In Nederland hebben we die traditie nog niet, maar de vijfminutentelling van SOVON en de tuinvogeltelling van VBN gaan inmiddels ook al een aantal jaar mee. Door die lange tijdreeks in Engeland heeft men geconstateerd dat een soort als de Zanglijster behoorlijk in aantal achteruit is gegaan. Bij de eerste telling in 1979 stond hij nog op 10. Nu komt hij niet verder dan een 22e plaats. Daarentegen is er goed nieuws te melden over de Zwartkop. Deze typische klimaatsoort probeert in toenemende mate te overwinteren in Engeland (net als in ons land) en dat vertaalt zich heel goed in het toenemende aantal dat er afgelopen weekend geteld is.

Aan de telling in Finland deden zo'n 15.000 vogelaars mee, en die telden zo'n 350.000 vogels.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON
Foto: Jakub Stanco, Wikipedia commons