Heggenmus. Foto: Kelson, GNU-licentie

Heggenmussen luiden het (zeer prille) voorjaar in!

Sovon Vogelonderzoek Nederland
13-FEB-2009 - Op de kalender prijkt rond half februari. De winter is, zeker gevoelsmatig, nog in volle gang, maar toch zijn de eerste geluiden van het aankomende voorjaar reeds te voelen. Zo begin februari zijn het vaak de heggenmussen die het zeer prille voorjaar inluiden.

Bericht uitgegeven door SOVON op vrijdag 13 februari 2009.

Op de kalender prijkt half februari. De winter is, zeker gevoelsmatig, nog in volle gang, maar toch zijn de eerste geluiden van het aankomende voorjaar reeds te voelen. Zo in de eerste decade van februari zijn het vaak de heggenmussen die het zeer prille voorjaar inluiden.

 
Normaal gesproken zijn de heggenmussen van het onopvallende soort. Als grijze muizen bewegen ze zich al schokkerig en stiekem over de bodem. Grotendeels in elkaar gedoken en onopvallend. Dat ze helemaal geen familie zijn van de huis- of ringmus weet u natuurlijk al lang.

Hoe anders gedragen ze zich in het voorjaar. In deze tijd krijgt menige heggenmus het danig op de heupen en zoekt een hoge zangpost op, om opvallend zijn reutelende en kwetterende liedje ten gehore te brengen. Veelal zal de buurman reageren met zijn reuteltje. Weer op de grond gedraagt hij zich als een schichtige vogel. Van alle vogels luiden de heggenmussen als een van de allereerste het voorjaar in. Heerlijk voorjaar!

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Kelson, GNU-licentie