Oog van jong haasje

Gevecht in de polder

Zoogdiervereniging
13-FEB-2009 - Nu het gras nog kort is en het wat minder koud wordt, kan je ze zien: groepjes hazen. Soms wel vijf bij elkaar. Als je geluk hebt dan zie je ze tegen elkaar opspringen en boksende bewegingen maken. Het is de paartijd. Mannetjes vechten om de gunst van een vrouwtje, maar de vrouwtjes willen niet altijd en verweren zich met boksende bewegingen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op vrijdag 13 februari 2009.

Nu het gras nog kort is en het wat minder koud wordt, kan je ze zien: groepjes hazen. Soms wel vijf bij elkaar. Als je geluk hebt dan zie je ze tegen elkaar opspringen en boksende bewegingen maken. Het is de paartijd. Mannetjes vechten om de gunst van een vrouwtje, maar de vrouwtjes willen niet altijd en verweren zich met boksende bewegingen.

 
Hazen houden zich overdag meestal schuil in een kuiltje in de grond, het leger. Maar in de paartijd zijn de mannen wat minder voorzichtig. Dan rennen ze door het veld achter elkaar aan en kan je ze dicht naderen, zonder dat ze je in de gaten hebben. Dit wordt het ‘rammelen’ genoemd. Mannetjeshazen worden daarom ook wel ‘rammelaars’ genoemd. Vrouwtjes ‘moeren’.

 
De paartijd duurt van december tot augustus. In die periode kan een vrouwtjeshaas wel drie worpen krijgen van 1 tot 5 jongen. Gemiddeld worden in Nederland 11 jongen per vrouwtje per jaar geboren. Dat is ook wel nodig, want erg oud worden hazen niet. In de eerste levensmaand sterft al de helft van de jongen en de meesten worden niet ouder dan 1 jaar. Maar nu in februari denken de hazen daar niet aan en kan je genieten van hun baldadige capriolen in het Hollandse polderlandschap.

Tekst: Dennis Wansink, Zoogdiervereniging
Foto's: Twee hazen, Piet Munsterman (Saxifraga), Oog jonge haas, Rollin Verlinde, www.vildaphoto.net