huismus

Villa voor de huismus

Vogelbescherming Nederland
26-FEB-2009 - Het was volop in het nieuws afgelopen weekend. De gemeente Den Haag geeft de inwoners korting op de aanschaf van een heuse huismussenvilla. De huismus is praktisch uit de stad verdwenen en de gemeente hoopt op deze manier onze nationale troetelvogel terug te lokken. En dat is natuurlijk goed nieuws! Want één ding is zeker: de huismussen hebben behoefte aan een dak boven hun hoofd, ook in Den Haag.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op donderdag 26 februari 2009

Het was volop in het nieuws afgelopen weekend: de gemeente Den Haag geeft de inwoners korting op de aanschaf van een heuse huismussenvilla. De huismus is praktisch uit de stad verdwenen en de gemeente hoopt op deze manier onze nationale troetelvogel terug te lokken. En dat is natuurlijk goed nieuws! Want één ding is zeker: de huismussen hebben behoefte aan een dak boven hun hoofd, ook in Den Haag.

 Dat het slecht gaat met de huismus is inmiddels wel bekend. De cijfers liegen er niet om: de laatste 20 jaar is het aantal met meer dan 50 procent afgenomen. Vooral in de grote steden zijn ze praktisch verdwenen. Maar zelfs als je de cijfers niet kent, zie je het gewoon. Huismussen horen zo bij Nederland, dat het opvalt dat ze er niet meer zijn. Het is stil en schraal.  

 

Het is eigenlijk een schokkende gedachte. Een vogel die eens zó algemeen was, dat we ‘m amper opmerkte, staat binnen 20 jaar op de Rode Lijst. De belangrijkste reden hiervoor is dat er in de steden en dorpen veel groen is verdwenen. Met het verdwijnen van de struiken en heggen hebben de huismussen hun plek om te broeden en te schuilen verloren. Daarnaast zijn we met z’n allen erg netjes geworden. We bestraten onze tuinen en isoleren onze huizen. Prettig voor ons, maar de mus is er niet mee geholpen.

 

Gelukkig kunnen we veel doen om de huismus te helpen. Door het ophangen van een huismussenvilla bijvoorbeeld. Er zijn ook zogenaamde vogelvides te koop, die onder de onderste rij dakpannen geplaatst kan worden. Hier kunnen de mussen een nestje bouwen.

 

Huismussen kun je het hele jaar door bijvoeren. Speciaal voer is te koop in de winkel van Vogelbescherming. Niet alleen goed voor de huismus, maar ook leuk om te doen! En plant wat struiken en hagen in de tuin. De huismus kan hier schuilen en voedsel vinden.

 

Kortom, we kúnnen de huismus helpen. Dus laten we dat ook doen, net als in Den Haag.

 

Tekst : Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland

Foto: Martin Hierck