jong konijntje UITSNEDE

Eerste konijnenjongen kondigen lente aan

Zoogdiervereniging
28-FEB-2009 - De lente is in aantocht. De eerste konijnenjongen zijn al waargenomen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op zaterdag 28 februari 2009

 

De lente is in aantocht. De eerste konijnenjongen zijn al waargenomen.

In de Uithof, Utrecht zijn de eerste jonge uitlopende konijnen van dit jaar waargenomen. Dat is vrij vroeg: meestal worden de eerste jonge dieren in maart-april gezien.

 

Na een zwangerschap van 28-30 dagen, komen jonge konijnen naakt en blind geboren, in een ondergronds hol. De moeder bezoekt de dieren eenmaal per dag om ze te zogen. De jonge konijntjes groeien snel, en na ongeveer 25 dagen komen de jonge konijntjes, intussen met een zacht vachtje  tevoorschijn. Een week later moeten ze al voor zichzelf zorgen. Die hele jonge konijnen (uitlopertjes) zitten vaak nog in of vlakbij de holingang.

 

Konijnen zijn sinds het uitbreken van konijnenziekte VHS begin jaren 1990 minder talrijk dan vroeger. Gelukkig nemen ze de laatste paar jaren weer toe. Je ziet ze ook steeds meer in stadsparken, industrieterreinen en campings waar ze genieten van het korte, versgemaaide gras.

 

De Natuurkalender verzamelt eerste waarnemingen van uitlopertjes. Meld uw eerste waarneming van uitlopertjes van het jaar op www.natuurkalender.nl.

 

Tekst: Jasja Dekker, de Zoogdiervereniging

Foto: Rollin Verlinde, www.vildaphoto.net