konijn VOOR EENMALIG GEBRUIK

Zooggedrag van konijnen

Zoogdiervereniging
27-MEI-2014 - Laatst meldde een luisteraar van Vroege Vogels Radio dat hij in zijn tuin een konijn haar jongen had zien zogen. Dat zie je niet vaak. Meestal gebeurt dat in een nestkamer in het holenstelsel onder de grond.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Laatst meldde een luisteraar van Vroege Vogels Radio dat hij in zijn tuin een konijn haar jongen had zien zogen. Dat zie je niet vaak. Meestal gebeurt dat in een nestkamer in het holenstelsel onder de grond.

Jonge konijnen worden naakt en blind geboren, maar de moeder heeft de nestkamer goed gestoffeerd met droog gras en haar dat ze uit haar eigen vacht heeft getrokken. Het vrouwtje zoogt haar jongen tot ze een dag of dertig oud zijn, en dan moeten ze verder voor zichzelf zorgen. Met drie weken zijn de jongen behaard, hebben de ogen open en maken de eerste uitstapjes buiten het nest. Maar ook dan krijgen we het zogen niet te zien.

Konijn (foto: Bernadette van Noort)

Maar soms kun je het treffen, en heeft een konijn in je tuin een nestpijp gemaakt. Dit zijn losse pijpen met aan het eind een nestkamer voor de geboorte van de jongen, die worden gegraven door vrouwtjes die voor het werpen geen plek kunnen vinden in de gemeenschappelijke burcht.

Wentel met nestkamer (illustratie: Dick Klees)

Nadat de moeder de jongen heeft geworpen blijft ze niet lang in het nest. Ze bezoekt de jongen niet vaker dan eens per 24 uur om ze te zogen. Met heel dikke en voedselrijke melk, dat wel. Als de jongen behaard zijn, en uitstapjes maken in de grote wereld, dan ontmoeten moeder en jongen elkaar bovengronds, bij de opening van de pijp, en worden de jongen daar gezoogd.

Tekst: Marijke Drees, Zoogdiervereniging
Foto: Bernadette van Noort
Illustratie: Dick Klees, Studio Wolverine