Kievit, GNU Free Documentation License

Kieviten buitelen -voorzichtig- over elkaar heen

Sovon Vogelonderzoek Nederland
5-MRT-2009 - Hoewel nog enigszins aarzelend en nog niet helemaal vol overgave, zijn de eerste buitelende kieviten zich al weer druk aan het uitsloven. Ieder voorjaar is dat toch wel het teken dat de lentekriebels ook bij de vogels in alle hevigheid begint los te barsten.

Bericht uitgegeven door SOVON op donderdag 5 maart 2009

Hoewel nog enigszins aarzelend en nog niet helemaal vol overgave, zijn de eerste buitelende kieviten zich al weer druk aan het uitsloven. Ieder voorjaar is dat toch wel het teken dat de lentekriebels ook bij de vogels in alle hevigheid beginnen los te barsten.

Met het lengte der dagen, u zult het ongetwijfeld zelf gemerkt hebben, gaat bij alle vogels de knop om, wordt de ellende van de winter vergeten en denken ze weer aan de leukere dingen van het leven, zoals het grootbrengen van nageslacht.

De meeste kieviten trekken niet weg, behalve bij strenge vorst en veel sneeuw, maar zodra de lucht wat dat betreft geklaard is, buitelen ze weer een beetje vrolijk door het leven. Met fraaie buitel- en kantelvluchten jakkeren ze over de akkers waarbij allerlei 'kiejuh-widdelWIEP,ie-WIEP ie-WIEP...tjie-oo-WIEP'-geluiden worden voortgebracht.

De kievit is naast de grutto en de scholekster onze bekendste weidevogel. Helaas gaat het met alle weidevogels niet goed en laten de landelijke trends een negatief verloop zien. Kunnen onze kleinkinderen ook nog genieten van buitelende kieviten en te-pietende scholeksters? Laten we het hopen.

Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: BS Thurner Hof, GNU Free Documentation License