Boomleeuwerik, Naumann, Naturgeschichte der Vögel Mitteleuropas

lie-lie-lie-lie- IE-LULULU doet de boomleeuwerik

Sovon Vogelonderzoek Nederland
26-MRT-2009 - Vogelaars zijn geluksvogels. Zo aan het eind van de winter begint het bij iedere vogelaar te kriebelen. Wanneer hoor ik mijn eerste tjiftjaf, wanneer zie ik mijn eerste boerenzwaluw van het jaar. Ga nu naar buiten voor het gejodel van de boomleeuwerik.

Bericht uitgegeven door SOVON op donderdag 26 maart 2009

Vogelaars zijn geluksvogels. Zo aan het eind van de winter begint het bij iedere vogelaar te kriebelen. Wanneer hoor ik mijn eerste tjiftjaf, wanneer zie ik mijn eerste boerenzwaluw van het jaar? Ga nu naar buiten voor het gejodel van de boomleeuwerik.

Voor een van de mooiste zangers van ons land, de boomleeuwerik, is het nu de tijd. Op de heidevelden is het bij een straaltje zon in de ochtenduren volop genieten geblazen van het onophoudelijke lie-lie-LIELULULULULU van een jodelende boomleeuwerik. Ze beginnen vanaf de grond of top van een boom en jodelen zich naar een aantal meters boven de heide om daar soms minuten lang te zingen. Als u het nog nooit gehoord heeft moet u toch beslist een dezer dagen naar een naburig heideterrein of een open bos met bij voorkeur grove dennen om uw geluk te beproeven. Het is nu hun piekmoment. Over een paar weken zijn ze weer stil en hebben ze andere (broed)zorgen aan hun hoofd.

Veel luisterplezier en probeer hem maar eens te vinden daar hoog in de lucht. Dat is soms nog best lastig.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Afbeelding: Naumann, Naturgeschichte der Vögel Mitteleuropas