Gewone vlier 2
Foto Wout van der Slikke

Gewone vlier komt als eerste in blad

FLORON
27-MRT-2009 - Het gure weer doet anders vermoeden, maar het voorjaar zet langzaam door. Veel bomen staan dik in knop. Er zijn er zelfs die al in blad beginnen te komen. Zoals gebruikelijk is Vlier er in ons land als eerste bij.

Bericht uitgegeven door FLORON op vrijdag 27 maart 2009

Het gure weer doet anders vermoeden, maar het voorjaar zet langzaam door. Veel bomen staan dik in knop. Er zijn er zelfs al een paar die in blad beginnen te komen. Zoals gebruikelijk is vlier er in ons land als eerste bij.

 
Gewone vlier is in ons land een algemene struik of kleine boom. Op natuurlijke wijze verspreid via de bessen, en aangeplant door de mens komt de soort wijdverspreid in ons land voor. Opmerkelijk is het witte merg in de takken. Ook in de stam en de oudere takken is de verhouting gering, waardoor het een lichte houtsoort is. De bekende judasoren, parasitaire paddenstoelen, tref je vaak op vlier aan. Naast gewone vlier vind je af en toe een vorm met diep ingesneden, fijnverdeeld bladeren. Deze peterselievlier is een oude cultuurvorm die ook verwilderd voorkomt.

Tekst en foto's: Wout van der Slikke, FLORON